0

Ш ест средни заплати са нужни за закупуване на квадратен метър жилище в топцентъра на София.

Цените в най-желаните райони около храм-паметника „Св. Александър Невски“ минаха 7000 евро на квадрат, сочи анализ на компания за луксозни недвижими имоти. Сумата се равнява на шест средни възнаграждения в столицата.

ШАМПИОНИ СМЕ ПО ВИСОКИ ЦЕНИ: Панелките ни по-скъпи от лукса в Аликанте!

Според данните на Националния статистически институт (НСИ) към края на миналата година средната заплата в София стига 2999 лв., което след приспадане на осигуровки и удръжки е около 2300 лв.

Ако сравнението е с възнагражденията в други градове на страната, може да достигне и годишния доход. Хората, които биха могли да си позволят подобна покупка, са малко.

Ипотеката поскъпва с 10 бона!

Според статистиката с най-високи възнаграждения са IT специалистите, енергетиците и експертите по финанси и застраховане, където месечно получават над 3000 лева.  

Стойност

Имоти на такива цени пък могат да се открият в района на „Св.Александър Невски“, Докторския паметник и „Лозенец“. По данни на компанията средната цена на апартамент в София е достигнала малко над 2500 евро/кв. м при около 2200 евро/кв. м година по-рано.

СОФИЯ МИ Е РИМ: По-евтино живеем до Ватикана, отколкото до Борисовата

Във високия клас жилища цената е около 3500 евро/кв. м, а на емблематичните локации в София сделките се случват на два пъти по-високи цени. Най-високите цени през 2023 г. бяха постигнати в района на „Св. Александър Невски“, като локацията е определяща, независимо от състоянието на имота.

В тази част на града завършен и луксозно обзаведен апартамент може да достигне и продажна цена от над 7000 евро/кв.м. Именно в този район са сключени най-скъпите сделки през 2023 г.

Ръст 

Пазарът на луксозни апартаменти и къщи в София отбеляза значителен ръст на сделките през 2023 г., отчитат от агенцията. Броят на покупките на стойност над 600 000 евро е с 50% повече през 2023 година в сравнение с предходната.

"СТРАХОТНА СДЕЛКА": Продаваме 135 дка земя за студио в София

„През 2023 г. активно се търгуваха трофейни жилища, които излизат изключително рядко на пазара и в същото време запазват стойността на парите”, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на компанията. 

В районите, в които има значително търсене на луксозни имоти, като Центъра, Бояна, „Витошка“, Докторската градина, „Лозенец“, Изток, „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“ цените през миналата година са скочили с от 2 до 24 на сто. Най-голям ръст има в „Лозенец“, а най-малко в Бояна.