0

М остът на Околовръстното към "Бояна" в столицата, който стои от месеци затворен, е опасен и трябва да се събори и изгради по съвременни норми. Това заяви пред „Телеграф“ пътният експерт и председател на Европейския център по транспортни политики Диана Русинова.

Тя сподели, че нейни колеги – инженери одитори по пътна безопасност, са притеснени от факта, че този мост ще бъде укрепван със скеле.

„При едно евентуално земетресение този мост действително има риск да падне. Цяло лято той е затворен, защото е в аварийно-критично състояние, но децата си караха колелата. Този мост е много опасен, много стар и единственото решение е да бъде съборен и изграден по съвременни норми, за да се гарантира безопасността на гражданите и преминаващите“, коментира Русинова.    

Винетки

Експертът изрази недоумение как Столичната община възлага обследване на съоръжение, което е на Агенция „Пътна инфраструктура“.

ПАРАГРАФ 22: Спор за мост блокира София 4 месеца!

От думите й стана ясно, че СО и АПИ имат подписани договори за т.нар. взаимно поддържане на такива общи пътища, като от „Московска“ 33 поддържат Южната дъга на околовръстния път, а АПИ - Северната скоростна тангента, и това се прави, за да не плащат хората за използването на тези пътища.

„Оказва се, че ако общината развали този договор, както чувам, че се върви към това, което е притеснително, ние ще трябва да плащаме за доста пътища винетки, което за хората от Мрамор, Локорско, Волуяк, Кремиковци няма да е много приятно“, заяви тя.  

Въпроси

Диана Русинова коментира, че липсват отговори на доста въпроси, като например кой е възложил обследването на съоръжението, какви са резултатите и защо не са публично обявени.

„На второ място, ако наистина трябва да се извърши авариен ремонт, те са отговорност на общината, не на АПИ. Обявена ли е обществена поръчка? Кой плаща? Ако се плаща от бюджета на общината - кой е изпълнителят?“, пита тя.

Експертът сподели, че с новата власт комуникацията е много трудна, защото тя крие информация и не желае да съдейства на ЕЦТП. По думите й това показва липсата на професионализъм от страна на работещите в общината.