0

 

Два пъти годишно Слънцето застава вертикално над Екватора и ни дава равен ден и равна нощ. Тази година пролетното равноденствие е на 20 март. Ето как да отпразнувате това събитие:

1.Сложете яйце върху яйце

Яйцето е асоциация за пролетното равноденствие, защото е символ на виталност и възраждането и според вярванията днес се ребалансира денонощния цикъл, за да се приведе до равновесие отново. Този принцип е използван и при яйцата.

2.Отдайте почит на Дионис с хлебен пенис

Дионис, богът на виното, театърът, поезията и цъфтящите цветя, най.често се свързва с пенис, като символ на плодородност, и с хляб заради ритуали, на който се консумира хляб и вино. За да отпразнуват равноденствието, модерните езичници предлагат маси, отрупани с цветя, вино и пениси, направени от храна.

3.Отпразнувайте Нова година

Страни като Иран, Турция и Индия отбелязват Нова година на деня на пролетното равноденствие. Празникът се нарича Новруз, което означава „нов ден“ на персийски.

4.Пътувайте до Мексико

И по-точно до Чичен Итза и до майската пирамида Ел Кастийо, където на всяко равноденствие се очаква завръщането на Слънчевата Змия.

5.Съберете се със семейството

Седмицата на равноденствието, Shunbun no hi, е времето, когато японците се прибират по родните си места, разтъжват се с семействата си и спазват различни почти забравени ритуали.

6.Разкажете нещо

20 март е световният ден за разказване на истории за северното полукълбо. Южното го спазва на есенното равноденствие.

7.Обичайте майка си

Днес е денят на майката в страни като Ирак, Сирия, Саудитска Арабия и Египет.

8.Посетете Стоунхендж

Днес Стоунхендж е отворен за посетители, които могат да видят изгрева или залеза през античните камъни.

9.Разберете защо Великденският заек снася яйца

Саксонската богиня на Луната и Пролетта, Еостре, намерила ранена птица и за да я спаси, я превърнала в заек. В знак на благодарност животното или снесло само яйца, или ги намерило, оцветило ги и ги дало на богинята. По-вероятно е, зайците и яйцата са символи на плодовитост, а Еостре е богиня и на плодородието, и на пролетта и така са се съединили поверията. Части от тези ритуали са останали и до наши дни.

 

Източник: mentalfloss.com