0

Европейската космическа агенция изстреля супермодерен спътник от космодрума във Френска Гвиана, който ще помага в проследяването на глобални катастрофи и ще дава ценни данни за мигрантския трафик по море. В екипа, разработил съоръжението, е българският специалист Ростислав Русев.

Всеки ден ползваме картите за навигация на Google. Малко от нас обаче си дават сметка откъде идват подобни точни изображения. И докато Google Maps са в услуга на масовия потребител, институциите и бизнесът имат нужда от повече и по-точни данни, за да правят по-добри климатични прогнози, за да следят урагани, пожари и наводнения - информация, която идва от прецизни сателити в орбита около Земята.

В екипа, разработил сателита “Сентинел 2Б”, работи и Ростислав. Тежкият 1200 килограма сателит е част от Европейската система за наблюдение на Земята. Оборудван е с уникална камера с невероятни възможности.

"Камерата събира данни от 13 спектъра на видимата светлина едновременно, което е нещо ново. С нея може да се види покрива на една къща, като една точка, коментира пред "Нова тв" софтуерният специалист Ростислав Русев.

"С информацията, която се събира, може да бъде предотвратено наводнение, като се подсили определена дига, за да не се скъса. Голямото преимущество на камерата е, че данните ще бъдат много актуални", коментира още той.

Изригване на вулкани, движение на нефтени разливи, фронтове на обширни горски пожари или дори нелегални морски пътища за транспорт на мигранти - всяка подобна криза може да бъде уловена в развитие от камерите на “Сентинел”.

От 2014 година насам “Сентинел 2Б” е петият спътник в системата за прецизни наблюдения “Коперник”.

Значителна част от данните са достъпни и публично. Ако разгледаме онлайн портала за риск от пожари например веднага можем да видим къде в Европа и в България рискът да пламне гората е най-сериозен.