0

Българката Кристина Цветанова бе отличена от ЕС за изгряващ предприемач за създаването на първия в света таблет за незрящи. Това съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Наградата е в размер на 20 000 евро и се присъжда за високи постижения на жени предприемачи до 30 години. Тя е част от финансираната от “Хоризонт 2020” награда на ЕС за жени в областта на иновациите за 2017 г.

Кристина Цветанова е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия в света таблет за хора с увредено зрение, наречен BLITAB. Той изглежда като познатите таблети, но използва Брайловата азбука за четене и писане чрез специализирана клавиатура.  

На церемония, проведена в Брюксел на Международния ден на жената, комисар Карлош Моедаш и заместник-председателят на Европейския парламент Марейд Макгинес обявиха и другите три победителки.Голямата награда от 100 000 евро е за Микела Магас, гражданка на Хърватия и Обединеното кралство, която е основала британската лаборатория за иновации и проектиране Stromatolite, която заедно със студио в Швеция създава ново поколение инкубатори и инструменти в областта на креативните технологии, насочени към иновации. Шведката Петра Вадстрьом, основала дружеството Solvatten, което произвежда портативен уред за пречистване и подгряване на вода, работещ със слънчева енергия, получава втората награда и чек за 50 хил. евро. Третата награда плюс 30 000 евро е присъдена на Клаудия Гертнер от Германия, основала предприятието microfluidic ChipShop, което произвежда миниатюрни системи (т. нар. lab-on-a-chip) за по-добра диагностика.