0

GPS ще следи движението на мечетата сираци, които бяха открити сами в Родопите. Очаква се малките ще заминат за Гърция. На по-късен етап ще им бъдат сложени нашийници, които да покажат как се справят в природата, за да може след около година да бъдат върнати в българската планина, обясниха от екоминистерството пред вестник „Телеграф“.

GPS ще следи движението на мечетата сираци, които бяха открити сами в Родопите. Очаква се малките ще заминат за Гърция. На по-късен етап ще им бъдат сложени нашийници, които да покажат как се справят в природата, за да може след около година да бъдат върнати в българската планина, обясниха от екоминистерството пред вестник „Телеграф“.

В момента малките бозайници са отведени в Парка за танцуващи мечки в Белица. В рамките на десет дни екипи на РИОСВ-Смолян спасиха в Родопите и транспортираха до мечото селище три малки животни- едно женско и две мъжки.

Грижа

За да могат да бъдат върнати в природата мечетата трябва да бъдат отгледани по специален начин, без да свикват с хора, обясниха пред „Телеграф“ от експерти от екоминистерството. Те ще имат нужда и от витамини и различни добавки, които да заменят липсата на пълноценно хранене от майка им, обясниха от МОСВ. В мечото убежище за трите бебета се полагат максимално добри грижи. Те се хранят основно с адаптирано мляко и внимателно се захранват с плодове, казаха пък от Парка за танцуващи мечи в Белица.

В момента се организира изпращането им в Гърция за рехабилитация и повторно връщане в българската природа. Връщането им може да бъде извършено след около година. Преди това ще бъде извършена експертна оценка на пригодността им да оцелеят и те ще бъдат маркирани със специални нашийници, които ще изпращат информация за местонахождението на мечетата и редица физиологични данни, в това число телесна температура и др. Това е втората подобна спасителна с акция на мечета. През 2018 г. край Доспат бяха намерени три малки и бяха изпратени за рехабилитация и връщане в природата в центъра за мечки „Арктурос“. Акцията беше изпълнена от МОСВ в партньорство с център „Арктурос“ , Фондация „Четири лапи“, РИОСВ Смолян, НП „Централен Балкан“ и със съдействието на експерти от ИБЕИ-БАН.

През последните десет години в Районните инспекции по околна среда и на територията на националните паркове има подадени 8 сигнала за бракониерство, основно от района на РИОСВ Смолян, както и на територията на РИОСВ Благоевград, Велико Търново, София и НП „Централен Балкан“. Всички сигнали са проверени от компетентните органи, започнато е разследване. Трябва да се има предвид, че залавянето на извършителите е трудно, предвид спецификата на разследването и факта, че в почти всички случаи се използват сачми, а на тях не е възможно да се направи балистична експертиза и да се разпознае използваното оръжие, за да може да се свърже с конкретен извършител.

Групи

Важна мярка за опазването на кафявата мечка е създаването на групи за „бързо реагиране“ към РИОСВ и националните паркове, които да откликват при необходимост, каза зам.-министър на екоминистерството Емилия Тончева.

Добър пример за такава група вече има към РИОСВ – Смолян, на чиято територия е най-голямата популация на кафява мечка и съответно има най-много сигнали за щети. Организирането на такива групи за „бързо реагиране“ е заложено в проекта на Плана за действие за кафявата мечка. Подхранването на ловни видове трябва да е ограничено – само в зимния период. „Необходимо е да работим с местните хора за по-добра информираност и провеждане на образователни кампании“, подчерта Емилия Тончева.

През отминалата година експерти от РИОСВ спасиха 468 бедстващи екземпляра от 61 вида. Най-често акции са сформирани заради бели щъркели и шипобедрени костенурки.

Броят господарите на планината по стъпки и следи от нокти

Ежегоден мониторинг на популацията на кафява мечка се извършва от Изпълнителната агенция по околна среда. „Важно е да се има предвид начинът, по който се извършва мониторингът, а именно засичат се брой следи от кафява мечка -стъпки, маркировка от нокти по дървета, екскременти, косми и др. След това броят следи се обработва статистически и се получава предполагаема бройка на животните. Предвид особеностите на вида кафява мечка няма как да се извърши каквото и да е директно преброяване“, отбелязват от МОСВ.