0

Д а имаш много пари въобще не е лесно. Всъщност единственият начин да фалираш зрелищно е първо да имаш с какво. Всяка от звездите, за които предстои да ви разкажем, е изживявала личния фалит – моментът, в който дълговете ти са много повече от богатството ти.

Линдзи Лоън

Започваме с Линдзи Лоън. Тя е безспорният символ за това как една кариера може да се сгромоляса. Тя започва с взрив още на детска възраст с главни роли в „Капан за родители“ и „Шантав петък“ и „Гаднярки“ като тийн. Въпреки това тя скоро придобива репутацията на човек, с когото се работи много трудно. Въпреки че спечели милиони чрез работата си като актриса, модел и дори певица, правните и лични проблеми на Лоън ерозираха голяма част от богатството й.

През 2012 г. данъчните запорираха сметките на Лоън заради дълг от 233 000 долара просрочени данъци. По това време актрисата беше в де факто личен фалит, а днес състоянието й се оценява на едва 800 000 долара, което е нищо за мащабите на Холивуд. 

Ем Си Хамър

Когато говорим за експлозивен успех, дошъл като тотална изненада, няма по-добър пример от Ем Си Хамър, чието истинско име е Стенли Кърк Бъръл. Хамър се появи на музикалния небосклон директно с топхита си U Can’t Touch This – първият сингъл на рап изпълнител, достигнал до диамантено ниво в класацията на „Билборд“.

Малко по малко той популяризира лъскавите панталони тип шалвари от клипа. Хит сингълът му помогна да спечели огромни суми. Той прибра 33 милиона долара на върха на успеха си през 1991 г. Но прекомерните разходи за луксозни автомобили, собствено звукозаписно студио, самолети и къща за 30 милиона долара, която той построи на зелено и която накрая продаде за едва 7 милиона долара - изядоха богатството му.

Той подаде молба за защита от кредиторите и несъстоятелност през 1996 г. и продължи да дължи на данъчните хиляди долари през следващите 20 години. 

Майк Тайсън

Майк Тайсън спечели състоянието си като американска боксова икона – той стана толкова известен, че дори вдъхнови видеоигра на Nintendo. Въпреки това слизането на Тайсън от богатство към мизерия бе стръмно, тъй като някога страхотният боксьор правеше една грешка след друга.

Тайсън имаше лични и правни проблеми още в края на 80-те. След развода си той все повече излизаше от форма и започна да губи на ринга. Не след дълго той бе осъден по обвинения за изнасилване и излежа три години във федерален затвор с 10-годишна присъда. През 2002 г. Тайсън подаде молба за личен фалит. Днес Тайсън е успял да излезе над водата.

Към момента има около 3 млн. долара, изкарани от концерти, биография, роли в киното и глас в анимационен сериал. 

Профукване

С над 35 години актьорска кариера в Холивуд е почти неочаквано точно Джони Деп да фалира. На върха си той получаваше впечатляващите 20 милиона долара на филм. Оказва се обаче, че няма сума, която Деп да не може да профука. Негови близки дават за пример колосални разходи за глезотии като стреляне с оръдие от XVII век или сметка от 30 000 долара на месец само за марково вино.

През 2018 г. Деп плати 25 милиона долара по съдебно споразумение със счетоводителя си, когото бе обвинил, че го краде. Той също така все още води съдебна битка с бившата съпруга Амбър Хърд. При цялото харчене обаче се смята, че той все още има около 100 милиона долара. С каква скорост обаче ще се стопят те при застоя в кариерата му е отворен въпрос.  

Никълъс Кейдж

Някога Никълъс Кейдж е имал състояние от около 150 милиона долара. Затова и живееше изключително екстравагантно. През 2006 г. например актьорът закупи частен остров за 3 милиона долара, както и четири луксозни яхти за 20 милиона долара. В един момент той притежаваше 15 имота в Калифорния, Роуд Айлънд, Ню Йорк, Лас Вегас, Ню Орлиънс, Бахамите, Германия и Англия.

През 2009 г. Кейдж започна дело срещу бившия си бизнес мениджър за 20 милиона долара, като го обвини в небрежност и измама. Същата година данъчните погнаха Кейдж за дългове от 13,3 милиона долара. Към 2012 г. състоянието на Кейдж се стопява до скромните за Холивуд 6 млн. долара.

Глезотии 

Носителката на „Грами“ Тони Бракстън е известна с много хитове, но не е постигнала толкова голям успех с управлението на финансите си. Тя е подавала молба за защита от фалит на два пъти - през 1998 г. и през 2010 г. При фалита си през 2010 г. тя изброи активи за 10 милиона долара и дългове на обща стойност 50 милиона долара. Конкретна информация относно финансовите й проблеми не беше разкрита, но документите за фалита разкриха дълъг списък с кредитори.

Оказа се, че Бракстън е пазарувала на кредит от компании като The Four Seasons Hotels, Neiman Marcus, Tiffany & Co. и BMW. Данъчните пък я подгониха за 396 000 долара дълг. Бракстън уреди втория си фалит през 2013 г. Шест месеца по-късно тя купи имение на стойност 3 милиона долара в популярния за знаменитости квартал Калабасас, Калифорния. В момента състоянието й се оценява на 10 млн. долара. 

Денис Родман

През своите 12 сезона в НБА Денис Родман е спечелил повече от 27 милиона долара. Въпреки това състоянието му се е спихнало до едва 500 000 долара - малка част от някогашното му богатство. Голяма част от финансовия срив на великия баскетболист бе причинена от Пеги Ан Фулфорд, финансов съветник, с когото Родман се среща в средата на първото десетилетие на новия век.

Според Sports Illustrated, Фулфорд поема контрола над банковите сметки на Родман и в един момент след пенсионирането му от баскетбола дори му спира достъпа до дебитната карта, твърдейки, че прекомерното му харчене го прави неспособен да управлява разумно финансите си.

Фулфорд бе арестувана, след като властите научиха, че тя разполага с 85 банкови сметки, към които точи парите на Родман и други клиенти, а след това ги пере чрез 20 фиктивни фирми, три от които тя е регистрирала на името на самия Родман. През 2018 г. Фулфорд бе осъдена на 10 години затвор за измама на Родман и други и бе задължена да плати 5,7 милиона долара обезщетение на жертвите си. Родман също заведе отделен иск срещу Фулфорд през 2019 г. 

Стивън Болдуин

През 90-те и началото на новия век Стивън Болдуин – бащата на Хейли Бийбър и съпруга на Джъстин Бийбър – украси големия екран с участието си във филми като „Обичайните заподозрени“, „Био-купол“ и „Флинстоунс във Вива Рок Вегас“.

Въпреки успехите си той все пак подаде заявление за защита от фалит и несъстоятелност през 2009 г., претендирайки, че дълговете му са над 2,3 милиона долара. Оттогава самообявилият се за „новороден християнин“ до голяма степен измести фокуса си върху филми, базирани на вярата.

Някои от последните му произведения като „Разходка за благодат“ и „Не-чудото“ са посветени на езотеричното. Това обаче няма как да направи някого особено богат и към момента се предполага, че състоянието му не надминава скромните за филмовата индустрия 500 000 долара – или колкото струва най-скромният апартамент в Бевърли Хилс. 

Уили Нелсън плати дълг към данъчните със сингъл

През 1990 г. данъчните конфискуват активи и имоти на Уили Нелсън в шест щата, за да обезпечат дълг от 32 милиона долара. Нелсън обвини за злополуката своите счетоводители, които не управлявали състоянието му добре. Нелсън уреди дълговете си през 1993 г., включително и като даде на данъчните правата върху парчето „Данъчен албум: Кой ще купи моите спомени“.

IRS събра 3,6 милиона долара от продажбите на албума, но Нелсън успя да изплати остатъка в рамките на няколко години. Днес се предполага, че Нелсън има около 25 милиона долара.