0

Озарен от не особено новата, но оригинална идея да напише книга без да се труди кой знае колко, американският журналист Майкъл Ноулис от изданието The Daily Wire стана автор на бестселър. При това не си е направил труда да напише нищо повече от заглавието и собственото си име. Привърженик на консервативната политика, Ноулис е избрал достатъчно риторично название за произведението си - „Причините да гласуваме за демократите“. Оригиналното томче има 266 празни страници и се продава като топъл хляб в онлайнмагазина Amazon. Според автора освен чисто политическото послание книгата има и едно наистина незабравимо предимство – особено за онези, които не обичат да запълват времето с четене, вместо както обикновено да го посветят на гледането на телевизия (като новия президент на САЩ Доналд Тръмп) – тя може да се прочете от корица до корица само за 15-20 секунди. „Докато търсих причини да се гласува за демократите, аз изучавах програмата им по икономика, международни отношения, националната сигурност и гражданските права и проумях, че най-добре ще бъде ако страниците останат празни“, обяснява явяването на идеята си Ноулс.

Майкъл Ноулис

В ревюто за книгата се отбелязва: „Най-старателно изследваната и последователна апология на Демократическата партия на САЩ“. Изданието е оценено с 4,4 точки от 5 възможни в читателския рейтинг – очевидно духовитостта на автора е оценена по достойнство.

Подобен „бум“ на продажбите на книга, чийто автор не е изхабил и половин мастилница за написването й, имаше през 2011 г. Тогава британец публикува оригинална книга със заглавие "За какво друго мислят мъжете, освен за секс". Единственият отпечатан текст в книгата бе заглавието и името на автора, а всичките 200 останали страници, съдържащи се между предната и задната корици - празни. Посланието е повече от ясно - освен за секс, мъжете не мислят за нищо друго. Въпреки белите страници, книгата, чиято цена бе 4,69 паунда се превърна в бестселър във Великобритания.

"Книгата е плод на многогодишни наблюдения и изучаване на мъжката природа. Публикувах я, за да се пошегувам със своите приятели. Мисля, че тя трябва да се превърне в настолна за всички студенти", обясни тогава авторът, който е възпитаник на Оксфордския университет и се занимава с предприемачество.