0

Д ълбоките рани от изгаряне вече няма да са проблем за лекарите и техните пациенти. Учени от Института по криобиология и хранителни технологии в София създадоха специална колегенова гъба с извлеци от билки, която се поставя на места с дълбоки изгаряния, за да улесни заздравяването на кожата и да предотврати бактериални инфекции. От Института показват изобретението си на щанда си в палата 6 в пловдивския панаир, където са разположени щандовете на Селскостопанската академия в международната изложба „Агра”.

Колегенът се извлича при механичната и химическата обработка на свинска кожа, уточни Мария Донева от Института. „Към колагена се добавят екстракти от лайка, смрадлика или масло от лавандула. Всичко това се суши по специална технология, като се почва от минусови температури и се достига до положителни температури”, каза още тя. По думите й ако така втвърденият колаген с билки се постави върху рана от изгаряне и стои там 12 дни, после няма да има нужда да се отстранява. Причината е, че се резобрира в човешката кожа. Именно така се предпазва раната от инфекция и се ускорява процесът на зарастване. Освен при термични изгаряния колагеновата гъба може да се използва при рани от диабет и залежаване.

Изпитанията на колагеновата гъба са доказали, че продуктът има още болкоуспокояващ и кръвоспиращ ефект. Заради това се препоръчва и в стоматологията, като на мястото на извадения зъб може да се постави кубче от вълшебната гъба.

Друго изобретение на учените от Института по криобиология и хранителни технологии са мазила под формата на прах и мехлем срещу гангрени и гнойни рани. Според тях здравословното приложение на продуктите се дължи на ензима „трипсин”, който подпомага разпадането на некрозираните тъкани и съсиреци. Мехлемите може да се ползват и за спадане на хематоми или отоци, получени при травми или след операции.