0

М равки камикадзе бяха идентифицирани от микробиолози и химици от Природонаучния музей във Виена, от Техническия университет във Виена и от Университет Бруней Дарусалам. Инсектите обитават о. Борнео. Оказва се, че те са известни сред местните като "експлодиращите мравки". Женските работничките реагират на заплаха като съзнателно и смъртоносно унищожават стените на тялото си, напръсквайки враговете си с токсична течност.

Мравките камикадзе са споменати за пръв път преди повече от век, през 1916 г.

Изненадващо е, че тогава не предизвикват особено любопитство и са класифицирани като вид през 1935 г. наречен Colobopsis cylindrical. Видът, по-рано наречен "Yellow Goo" (жълта слуз), благодарение на своята ярко жълта жлеза, е наименуван Colobopsis explodens. Видът е избран за модел на групата, като изследователите отбелязват, че поведението му е "особено предразположено към саможертва, когато е застрашено от вражески артроподи, както и натрапници".

Сега изследователите са открили 15 отделни вида експлодиращи мравки, които се самовзривяват, за да разпръснат токсично вещество срещу врага и така да запазят вида си. Един от тези видове е подробно описан в ново проучване, писа Гадиън.

Екипът съобщава, че мравките са развили екстремни способности, подобни на тези, които често притежават компютърните игри. Например, второстепенните работнички са развили саморазрушителната способност да експлодират, като вземат в смъртта си своите нападатели.

За да се взривят, мравките свиват част от коремчетата си, толкова силно, че се разкъсват и изхвърлят жълтия секрет, произведена в челюстите им. Мравките имат "отличителна миризма".

Самоубийствените експлозии не са единствената странна адаптация на Colobopsis explodens. Някои работнички, които като обем са по-големи мравки-войници и също са женски, имат разширени глави с повдигнати щитоподобни части, които са закръглени и сплескани на върха. Странно оформените глави създават перфектна тапа, която мравките използват, за да блокират временно отворите в гнездата си.

Тези експлодиращи мравки като че ли играят доминираща роля в екосистемата на дъждовните гори, но досега се знаеше много малко за тях. Колониите на мравките могат да съдържат хиляди индивиди, обитаващи листата на дървета, които са високи 60 метра и покриват площ от най-малко 2500 квадратни метра, съобщават авторите на изследването.

Изследователите наблюдават също царици и мъжки в сватбен полет и също така документират графика и хранителните предпочитания на мравките, както и как използват своето експлозивно поведение, което е доста необичайно и процесите, довели до това развитие, все още не са ясни.

Както е известно, като повечето насекоми мравките имат 6 крака. Всеки крак има три части. Мравките имат много здрави крайници и могат да тичат бързо. Ако човек може да тича толкова бързо, колкото мравката като се вземе размера и отношението към скоростта, човек би трябвало да може да тича с около 60 километра в час в продължение на часове. Мравките могат да вдигат предмет с 20 пъти по-голяма тежест от тях. Мозъкът е съставен от 250 000 мозъчни клетки, които са добре развити. За сравнение мравката ползва около 100% от мозъка си, а хората едва 3-8%. Хората имат 10 милиона мозъчни клетки в главата ни. Колония от 40 000 мравки имат мозъчни клетки колкото един човек.

Средната продължителност на живота на мравката е от 45 до 60 дни. Те използват антените си не само за докосване, но и за обоняние. Мравките имат много силни челюсти и ако се сравнят със силата и размера на човешкото чене, то човек трябва да има уста с размерите на челюстта на акула и сила на захапване 1 тон.

Мравките имат две очи. Всяко е съставено от много малки други очички. Любопитно е, че имат два стомаха, един за храната и друг за друга храна, която ще се раздели с колонията. Като почти всички насекоми те имат външен скелет. Мравките минават през няколко периода на растеж, първо е яйцето, след това ларвата, какавидата и накрая възрастната мравка. Има над 10 000 познати на учените по света. Всяка колония има поне 1 кралица. В повечето случаи са 2.

Работата на кралицата е да снася яйца, за които работничките мравки се грижат. Мравките работнички са стерилни, те търсят храна, грижат се за малките и защитават колонията от нежелани гости. Всички видове мравки са чисти и подредени насекоми. Част от работните мравки имат работата да почтистват постоянно дупката като изхвърлят боклука пред входа на дупката и след това го изнасят по-далеч. Всяка колония има своя уникална миризма и така неканени гости се разпознават лесно.