0

Х удожничка нарисува по поръчка портрети на страховити босове на мафията за специална изложба „Лицата на мафиотите“ (Facce di mafiosi).

Един от тях привлече специално вниманието на разследващите, защото бе на върховния тартор Матео Месина Денаро, бягал от правосъдието над 30 г.

В началото на тази година най-сетне е арестуван, затова неговият портрет – с корона, слънчеви очила и отразяващото се в тях слънце, отново стана обект на разследване.

MOST WANTED: Закопчаха боса на сицилианската мафия (СНИМКИ+ВИДЕО)

БОСЪТ НА "КОЗА НОСТРА": Матео Месина Денаро удушил любовницата си, докато била бременна

Нарисуван е от „художничката на мафията“ Флавия Мантован, италиански модел с талант за четката, получила поръчка преди време за 20 творби – лицата на мафиоти. Сред тях тези на Ал Капоне, Микеле Навара и Томазо Бушета.

МАФИЯТА И ХОЛИВУД: Плакат на “Кръстникът” в скривалището на боса на Коза Ностра

За 2-3 месеца картините са готови, те са рисувани по снимки на лицата. Флавия Мантован особено си харесва портрета на Матео Денаро, босът на Коза Ностра, сицилианецът, който беше осъден за множество убийства както и отговорен за две терористични атаки през 1992 г.

Денаро носи бяла риза и слънчеви очила, които покриват очите му. Там се отразяват пламъци. "Има добра енергия", казва тя, "вибрира." Критиците нарекоха портрета й  "дяволски".

През 2009 г. картината е изложена заедно с другите портрети в новия музей на мафията Салеми в Сицилия, на 25 километра от мястото, откъдето е Денаро.

След това се връща в галерията в Рим, където е продадена на тайнствен клиент чрез на посредник за неизвестна, но очевидно значителна цена.

А през 2011 г. картината вече я няма в колекцията, която трябва да бъде изложена на Венецианското биенале.

Заради ареста на Матео Денаро тази зима следователи тръгнаха по следите на картината на Мантован и нейния потаен купувач.

При обиск в Сицилия, в малкото градче Кастелветрано откриват картината на блудния син, окачена над диван в дома на майка му.

В къщата на Денаро следователите открили каталога на изложбата от 2009 г. в Музея на мафията, заедно с няколко чифта слънчеви очила и бутилка шампанско.

Според Мантован е абсурдно, иронично, но и напълно логично, че именно майката  се е сдобила с портрета на осъдения убиец.

„Коя италианска майка няма снимка на сина си, окачена в дома й?“, без значение какво е  вършил или какво е сторил на другите?

"Няма значение", казва художничката, която има двама сина: „Майчиното сърце винаги е майчино сърце!“

Twitter