0

Т елескопите "Джеймс Уеб" и "Хъбъл" заснеха удара на космическия апарат ДАРТ на НАСА върху астероида Диморфос, съобщиха АФП и БТА.

Изображенията ще помогнат на учените да уточнят процеса на изместване на орбитата.

Двата космически телескопа за първи път бяха използвани за едновременно наблюдение на един и същ небесен обект - астероид на 11 милиона километра от Земята. С него беше извършено първото в света изпитание на технология за защита на планетата ни от опасно небесно тяло

В понеделник през нощта космическият апарат ДАРТ на НАСА се блъсна в Диморфос - малка 160-метрова луна, която обикаля около по-голям астероид, в опит да отклони орбитата й.

Ще минат от няколко дни до няколко седмици, преди учените да потвърдят, че траекторията й е променена. Малко след сблъсъка първите снимки, направени от наземни телескопи и от бордовия наноспътник LICIACube, показаха огромен облак прах около Диморфос, простиращ се на хиляди километри.

Този облак телескопите "Джеймс Уеб" и "Хъбъл" заснеха отблизо - от космоса, казва пред АФП Алън Фицсимънс, астроном от Кралския университет в Белфаст, участващ в наземните наблюдения по проекта ATLAS - мрежа от четири телескопа на Хавай. Тези изображения ни позволяват да видим "ясно как този материал лети на парчета след експлозивния удар на ДАРТ, това е доста впечатляващо", добавя той.

Кратерът е по-голям от очакваното, каза Иън Карнели. Той работи по мисията "Хера" на Европейската космическа агенция, която след четири години ще изследва отблизо резултата от удара върху Диморфос.