0

Г еополитическата обстановка изисква у нас да се формира правителство след изборите 2 в 1 на 9 юни. Тази теза защити пред „Телеграф“ политологът доц. Татяна Буруджиева.

По думите й то може да не е най-устойчивото. Това обаче зависи от формулата на властта, която ще се конструира от партиите в парламента – може да по-крехко, но пък по-дълготрайно. 

Печатат над 32 000 изборни протокола за вота

Според нея предсрочни избори няма да са изгодни за всички основни играчи на вота, особено за ГЕРБ-СДС, затова и те ще са по-склонни на компромиси. Тези, които ще се опитат да саботират формирането на правителство по думите й, ще са „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

Тя добави, че какъв ще бъде форматът на кабинета и около кои сили ще има мнозинство в Народното събрание зависи от това кой ще е втори. По думите й има две формации - „Възраждане“ и ДПС, които взаимно се изключват и една от тях винаги ще е в опозиция. 

Проблеми 

Буруджиева поясни, че правителство винаги може да се направи, друг е въпросът с кого. Тя коментира, че е логично форматът на властта да е кабинет на националното спасение. Причината – има доста проблеми, които да бъдат решавани, и те изискват действия, които могат да обединят около общи цели партии с абсолютно крайни и непримирими позиции. Друг вариант е вид програмен кабинет или правителство на малцинството.

По думите й по различен начин може да изглежда мнозинството, ако се стигне до разцепление между ПП и ДБ в Народното събрани при съставянето на управлението, особено ако са в различни групи и в Европейския парламент. „Много възможности има, дайте да видим кой какви сили ще има“, посочи Буруджиева. 

Усилия 

Междувременно зам.-министърът на външните работи Иван Кондов се среща с представители от мисията на  Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Мисията е у нас до 2 юни. По традиция организацията праща и наблюдатели за изборите. Такива ще има и за 9 юни. Кондов запознал експертите с усилията на ведомството да  организира вота зад граница, с изискванията да се откриват секции.

До 10 контроли пазят секциите от грешки

Той подчертал наличието на необходимата воля, ресурси и експертиза да проведем свободни и честни избори според най-високите стандарти. В събота изтича срокът, в който избирател, чиито адрес или имена са сгрешени в списъците, да подаде заявление за тяхното отстраняване от общинската администрация.

Отново до 1 юни партиите и коалициите могат да правят смени сред членовете на секциите в чужбина. До 3 юни хората с увреждания могат да подадат заявления за вот с подвижна урна, ако са пропуснали това до 25 май. Условието е вече има открити такива секции.