0

Н ад 32 000 секционни протокола ще бъдат отпечатани за вота 2 в 1 на 9 юни. Това става ясно от обществената поръчка, публикувана от Министерския съвет за изработката на изборните книжа. 

Малко под 16 000 са предвидените протоколи за изборите за Европейски парламент, а още толкова и за Народно събрание. Те обаче не са идентични и са общо 4 вида. Едни са за секциите в страната, други са тези в чужбина. Отделно има разлика в надписите и дължината на онези протоколи, където се гласува само с хартиени бюлетини или има смесен вот – с хартия и машина. 

Преференции

Един протокол за национален парламент достига до 17-20 страници. Причината – освен гласуване за партии и коалиции има и възможност за отбелязване на преференции за даден кандидат от листата. За да се улеснят членовете на секциите със смесен вот, данните от машините се попълват в отделни таблици и те не се сумират с тези от обикновените бюлетини. Това става в изчислителните центрове към районните комисии. Тъй като на 9 юни има и вот за Европарламент, това означава, че ще попълват два протокола или общо до 40 страници.

Поръчват 13,1 млн. бюлетини за вота 2 в1, ЦИК заделя над 3,98 млн. лв.!

Това не включва и черновите, които секциите имат, преди да нанесат данните в беловите на протокола. Самите чернови са между 6 и 8 листа. 

Сумата, отпусната от кабинета по това перо, бе 490 000 лв. без ДДС. Оферта бе подала само една компания, а предложената цена бе около 485 000 лв. В процедурата е включено отпечатването и на няколко вида приемно-предавателни протоколи – за списъците, за маркиране на печатите, за самите изборни книжа. Предвидени са и пликовете, където всички документи ще се прибират, наред с отличителните знаци и черновите. Единичната цена на един изборен протокол излиза между 9 и 12 лв., черновите са до 2,48 лв., а пликовете - по 20 ст.  

Пари

След като преди дни Административният съд в София отмени решението на ЦИК за медийните пакети, вчера от комисията го коригираха. За вота 2 в 1 тези политически сили, които нямат държавна субсидия, ще вземат такива пакети за всеки от двата избора. Така те ще изразходват до 80 000 лв., а не  40 000 лв. От ЦИК уточняват изрично, че личните блогове и социалните мрежи не са медийни услуги. С друго решение ЦИК определи и кои формации имат право на такива средства. Това са общо 15 партии и 8 коалиции, като само коалиция „Неутрална България“ ще получи 40 000 лева, защото не участва във вота за ЕП. Това означава, че общата сума, която държавата ще отдели, възлиза на около 1,8 млн. лв. 

Хората с увреждания гласуват в секция по избор

В сградите, където се намират секциите за гласуване, трябва да се определят и такива за хората с увреждания. Това става с решение на РИК. За целта се посочва секция на първия етаж, която е с най-малко на брой избиратели в списъците. Хората с увреждания могат да упражнят правото си на вот и в избрана от тях подходяща секция.

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева пред "Телеграф": Ще публикуваме тестови варианти на протоколите

Преценката за това дали една секция е подходяща е на самия избирател, а не на СИК. Ако човек с увредено зрение или проблеми с придвижването реши да гласува не по постоянен адрес, а в специално предназначената за това секция, то той ще бъде дописан под черта в списъка. А към това ще трябва да попълни и декларация, че не е пуснал вот на друго място. Ако избирателят не може да гласува сам, има право на придружител. Неговите данни – име и ЕГН, също се записват в списъка.

Шеф на РИК: Няма да има забавяне на резултатите 

Няма да има забавяне на резултатите и при обработването на изборните книжа на вота 2 в 1 на 9 юни. Това коментира пред БНР шефът на Районната избирателна комисия (РИК) в Пловдив-град Илиян Сухоруков. По думите му предстоят избори, които не са по-сложни от проведения през миналата есен местен вот. Той разясни, че секциите в Пловдив са 459, като в 456 от тях ще се гласува смесено – с бюлетини и с хартия. В РИК чакат 5 машини, които да ползват за демонстрации. С тях ще извършат и обучението на членовете на секциите, което ще се проведе на 4 и 5 юни. Според Сухоруков предизвикателство е да бъдат ограничени онези избиратели, които нямат право да гласуват за Европарламент поради изискването са уседналост. „Ще гледаме такъв вот да не бъде упражнен, но ако бъде засечен, се надяваме той да не бъде умишлен и недобросъвестен. Ако има такъв недобросъвестен вот, той ще бъде установен от проверката на ГРАО“, уточни Сухоруков.