0

М алко над 13,1 млн. бюлетини ще бъдат поръчани за вота 2 в 1 на 9 юни. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

От комисията посочват, че бройката е прогнозна, а конкретният тираж за всеки от избирателните райони в страната и чужбина ще се уточни допълнително. Изработката и доставката на бюлетините по закон се възлагат на Печатницата на БНБ. Те на свой ред трябва да отпечатат 31 вида бюлетини за всеки един МИР в страната както за евровота, така и за изборите за Народно събрание. Отделно от това и по един вид бюлетини за чужбина за ЕП и НС. На гърба трябва задължително да има място за два печата, а самата хартия да е непрозрачна, така че да не се разкрива тайната на вота. Бюлетините са в кочани по 100 бройки. Имат и полиграфическа защита, която обаче не се обявява публично от ЦИК.

Тираж

С оглед големия брой, различните видове и тиражи на хартиените бюлетини, изключително краткия срок за тяхното отпечатване БНБ трябва да представи конкретен график и подход за всички процеси – от предпечата до транспорта. Бюлетините трябва да са доставени до областните управители в страната до 6 юни, а тези за чужбина трябва да бъдат дадени на външно министерство най-късно до 26 май.

В поръчката от ЦИК залагат и доставка на общо 40 000 ролки хартия за машините за гласуване. По закон и това се прави от БНБ. Около 38 000 от тези ролки са за устройствата в страната, а 2000 са предназначени за машините, които ще се пратят зад граница. Отпечатъкът върху хартията трябва да се чете поне 5 г. след това. Дължината на една ролка трябва да е около 80 метра.

Стойност

Общата стойност, която ЦИК е определила за изпълнението на процедурата, е малко над 3,98 млн. лева без ДДС, но с налога сумата достига до над 4,78 млн. лева. Комисията обаче е сложила таван на единичната цена за всеки от двата продукта – хартиените бюлетини и ролките за машините. Първите трябва да струват не повече от 0,26 стотинки без ДДС, или с данъка това прави по 0,31 стотинки за бройка. Ролките за машинното гласуване са по-скъпи. Единичната цена, заложена от ЦИК, е до 13,90 лева без ДДС, което се равнява на над 16,68 лева. По всяко време ЦИК може да прави проверки в Печатницата на БНБ как върви процесът, да да спира отпечатването в случаите на констатирани грешки. Може да определя и допълнителни изисквания към хартията, като за всяко от тях БНБ трябва задължително да предоставя сертификат за изпитание от лаборатория.

С друго решение ЦИК откри и процедурата за обработката на данните от гласуването. Това според Изборния кодекс се прави задължително от „Информационно обслужване“. За него са предвидени 7,2 млн. лева без ДДС.