0

Б ившия борец Пламен Пенев, който загина на 30 декември след гонка с полицията в Стара Загора, е починал, защото е бил задушен при ареста. Няколкото полицаи, които са го арестували, са го затиснали по такъв начин, че той не е можел да си е поема въздух и това е довело до смъртта му, цитира  "Капитал" неокончателно заключение от медицинска експертиза, изготвена от трима специалисти от Пловдив. 

ИЗГОРЯХА: Двама полицаи аут от МВР заради загиналия в Стара Загора

РАЗКРИТИЯ: Вкарвали в психиатрия загиналия шампион при полицейската гонка

Ден след като гръмко обяви, че няма данни за проявена агресия срещу починалия в Стара Загора арестант Пламен Пенев, МВР излезе с ново съобщение, но в съвсем различен тон. В него се твърди, че има данни за "тежки нарушения на служебната дисциплина" от двама служители от Първо и Второ районни управления в града. Срещу тях са образувани дисциплинарни производства и те отстранени от работа до приключване на проверките.

Само ден по-рано шефът на старозагорската полиция Лазар Христов уверяваше, че няма данни действията на служителите да са свързани със смъртта на Пенев. Допреди часове тезата на МВР беше, че той е починал внезапно при задържането, без полицаите да имат вина за това.

ЛУДО ПРЕСЛЕДВАНЕ: Загиналият шампион бягал от ченгетата на зиг-заг между колонките на бензиностанция

Пловдивски медици поемат аутопсията на мъртвия шампион по борба

В сряда Христов каза, че на 30 декември вечерта служителите са се отзовали на сигнал от непълнолетен, който твърдял, че мъж заплашва с нож него и приятелите му. Като извършител бил посочен Пенев. Той отказал да слезе от колата си, заключил се, а след това започнала гонка из централната част на Стара Загора. Мъжът бил арестуван след многократни опити да бъде спрян и няколко катастрофи със служебни и цивилни коли. От МВР поддържат версията, че той просто получил конвулсии, когато му слагали белезници и починал. От кадри, разпространени в социалните мрежи, се вижда как няколко полицаи са наобиколили колата и се опитват да я отворят. Един от тях рита по прозорците в опит да ги счупи. След като Пенев е изваден от автомобила, той е свален на земята. При задържането му петима полицаи са го притискали до земята докато не издъхнал.

В ТЪРСЕНЕ НА ВЪЗМЕЗДИЕ: Близките на загиналия след гонка републикански шампион твърдят, че той е убит от бой (ВИДЕО)

От отговор на бившия вътрешен министър Иван Демерджиев, цитиран от "Капитал", става ясно, че полицаите не минават през обучение за работа за хора с психични увреждания.

"За мен основният въпрос е защо не се огласява сигнала към телефон 112. Ако имаме текста на разговора, който е проведен, може да кажем дали някой се е оплакал, че е заплашван с нож. Само че, от тази тема се бяга". Това отбеляза бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, който е и адвокат на близките на Пенев пред БНТ.

По случая бяха назначени няколко проверки от страна на МВР. Води се и прокурорско разследване. Няма данни ножът от сигнала до полицията да е бил открит.

За сметка на това обаче се появяват все повече данни, че Пенев е имал психично заболяване и може би не е осъзнавал какво върши. В четвъртък Стойко Башалов, управител на рудник "Трояново", където е работил 58-годишният мъж, заяви пред БГНЕС, че преди година починалият е бил лекуван в психиатрия.

Републикански шампион е починал след гонката с ченгетата в Стара Загора

ИЗВЪНРЕДНО: Брутално меле на пътя в навечерието на Нова година! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Повод за настаняването му станал инцидент през ноември миналата година. Тогава до ръководството бил подаден сигнал, че Пенев се държи неадекватно, обясни Башалов. Според него работникът не знаел къде се намира и говорел със себе си.

Била пратена линейка, но Пенев отказал да се качи. След това, по думите на управителя, дошла патрулка, която откарала работника в клиниката в Раднево. Там престоял около два месеца. После се върнал на работа. От рудника поискали становище от личния му лекар, но той не им отговорил. От ТЕЛК била дадена оценка, че той трудоспособен. Затова била изготвена лична програма за работа на Пенев. Не му се позволявало да шофира кола в рудника, да работи с електрически режещи инструменти и винаги бил в екип с още един човек. Той работел като вулканизатор, пише mediapool.

От фирмата се свързали с дъщерята на Пенев, обясни Башалов. На служителя тя заявила, че се опитват да вкарат баща ѝ принудително в психиатрия.