0

Н ово развитие на случая с полицейското преследване в Стара Загора, при което почина бившият шампион по борба Пламен Пенев. Областната дирекция на полицията обяви, че двама полицаи са отстранени от длъжност. Става дума за младши инспектори, за които са образувани дисциплинарни проверки. Това става пет дни след трагедията и ден, след като ръководството на полицията в Стара Загора убедено защитаваше колегите си, като обяви, че няма данни за превишаване на права от тяхна страна.

АУТОПСИЯТА ПОКАЗА: Пламен Пенев бил задушен при ареста!

Междувременно стана ясно, че починалият след преследването Пламен Пенев е имал психиатрични проблеми и е настаняван принудително в психиатрия. Оказа се, че има полицаи, които по информация на NOVA са заснети грубо да погазват служебната дисциплина.

Нещо повече. Както и самите роднини на починалия коментираха, граждани бяха заснели много клипове по време на самата гонка и изваждането на Пламен Пенев от автомобила. Странно обаче тези клипове започнаха рязко да изчезват от социалните медии и дори медиите не можаха да свалят всички кадри. Някои от тях бяха доста показателни за неуместното поведение на полицаите. Очевидно обаче тези клипове – или поне част от тях, са били прегледани от полицията, което по информация на NOVA е и основната причина да се стигне до отстраняването на двамата младши полицейски инспектори.

ИЗГОРЯХА: Двама полицаи аут от МВР заради загиналия в Стара Загора

Потвърдена беше и изтеклата информация, че Пламен Пенев страда от психиатрични заболявания.

„Искам да подчертая, че разпространяването на чувствителна медицинска информация, каквато е психиатрична диагноза, информация за хоспитализация, която вчера стана масово известна и във социални мрежи, и по медии -  е крайно неетично и нередно. Човек има право на конфиденциално отношение в тази сфера и не е редно, както спрямо починалия, така и близките, такава информация да бъде разпространявана.”, заяви в ефира на сутрешния блок на NOVA доктор Иван Добринов.

РАЗКРИТИЯ: Вкарвали в психиатрия загиналия шампион при полицейската гонка

И допълни: „Тук се появи още един много сериозен проблем, за който говорим от години. Това е липсата на една система за обхват на хората с психични проблеми, тъй като голяма част от пациентите с психиатрична патология имат хронично рецидивиращи болести. Това означава, че следващото влошаване е въпрос на време – дори, ако човек, овладял острия си епизод, не полага активно усилия за поддържане на здравословното си състояние”.

Доктор Добринов подчерта, че хора с психиатрични заболявания не се проследяват диспансерно, когато са в ремисия.

„Всичко, което се появи в публичното пространство до този момент, буди недоумение за начина на действие на полицаите, които са били на мястото. За съжаление, кадрите са в тъмната част на денонощието и не са много ясни, но от движенията, по своята рязкост и динамичност, включително скупчването на много хора на едно място, без да се знае защо, не е трудно да преценим, че шестима души едновременно не могат да проверят лична карта на един човек и очевидно правят нещо друго. Всичко това говори за проблеми в действията”, заяви Емил Йорданов, адвокат на семейството на Пламен Пенев.

ЛУДО ПРЕСЛЕДВАНЕ: Загиналият шампион бягал от ченгетата на зиг-заг между колонките на бензиностанция

По думите му до голяма степен тези дела се решават от медицинските експертизи. Именно те ще покажат какви увреждания е имал пострадалият, добави защитникът. Той сподели и че няма потвърждение на появилата се информация, че Пенев е бил задушаван от органите на реда. Според него обаче кадрите биха могли да потвърдят един подобен изход.

„Има достатъчно записи и това, че по някакъв начин са свалени от интернет, не означава, че те няма да бъдат въведени в досъдебното производство”, коментира Йорданов. Адвокатът отрече да има информация за това дали Пенев е носил нож в себе си и е заплашвал други граждани с него.

„Прави впечатление, че се говори с недомлъвки. Очевидно доста хора искат да заемат някаква защитна позиция, включително и твърденията за здравословното състояние на пострадалия са една чисто защитна позиция за тези, които се притесняват от дисциплинарно наказание. Търсят се оправдания, защото това, че човекът е имал заболяване, не означава, че трябва да бъде убит от бой”, заяви още адвокатът.

В ТЪРСЕНЕ НА ВЪЗМЕЗДИЕ: Близките на загиналия след гонка републикански шампион твърдят, че той е убит от бой (ВИДЕО)

„Съмнението, което имам, е, че става въпрос за тежко физическо въздействие върху мъжа. От какъв тип – не мога да кажа. Дали е притискан, дали е удрян и това е довело до смъртния изход, ще кажат медицинските експертизи”, изтъкна Емил Йорданов.

Той смята, че случаят е можело да бъде покрит, ако не е било силното медийно отразяване.