0

Н ай-тежко пострадалите деца от сръбския автобус – 11-годишният Никола и 12-годишният Илия, са седели на една седалка в дясната част на рейса, научи „Телеграф“. Двамата са били приятели от училище, а от около 4 години посещават танцовия състав „Ю – Лира“ в Батайница, край Белград.

Преди фаталното им завръщане от участие на концерт в Несебър децата са били на екскурзия в Турция отново със същия превозвач и не е имало никакви проблеми.

Семейството на 12-годишния Илия Четник е в силен стрес, тъй като през месец май тази година баща му e починал.

Счупени

„Ръката и кракът му са счупени, лицето и тялото му са обезобразени. По-големите му брат и сестра са с него в България, видели са го, стабилен е и е без опасност за живота. След операцията е под упойка, а сега чакаме резултатите от скенера на главата, за да видим какво ще последва“, коментира пред сръбските медии майката на Илия Весна Четник. Жената разказа, че приятелят му Никола е в по-тежко състояние, със счупен таз. Родителите му са при него в „Пирогов“ в София. Тя потвърди, че двамата са седели заедно в автобуса от дясната страна, от която се е преобърнал. „Моля се моят Илия да се оправи и да се върне възможно най-скоро. Не можах да отида да го гледам, защото паспортът ми изтече“, през сълзи добавя потресената майка. Двете деца, които са в по-тежко състояние и все още се намират в София в клиниката „Пирогов“, са вън от опасност за живота. Това съобщи Валентин Димитров, директор на болница "Пирогов". По думите му в момента децата са в реанимация и трябва време, за да се възстановят напълно. Лекарите правят всичко по силите си.

Шест от седемте деца, които бяха транспортирани с линейки от България след катастрофата край Стара Загора, ще бъдат изписани в четвъртък. Това съобщиха от Специализираната университетска клиника за лечение на деца „Тиршова“ в Белград. Състоянието им е стабилно. Всички деца с изключение на едно, на което ще бъде опериран лакътят, ще бъдат изписани. "При четирима пациенти направихме допълнителен скенер, а при един пациент рентгенова диагностика на лакътя. Всички пациенти са с множество травми на меките тъкани на крайниците и лицето, освен това трима пациенти са с комоцио“, съобщи д-р Синиша Дучич. Децата са посетени и от психолози, тъй като продължават да са в силен шок след катастрофата.

Мярка

Шофьорът на автобуса Дарко Карасичевич е със счупена ръка. Арестът му бе увеличен до 72 часа и се очаква в петък Окръжната прокуратура в Стара Загора да внесе искане в съда за постоянното му задържане под стража. Разследващите смятат, че водачът е загубил концентрация по време на движение, поради което е излязъл от пътя и се е озовал в канавка. Както „Телеграф“ пръв писа, родител на едно от децата най-вероятно го е бутнал, докато се опитва да свали екскурзоводската седалка. Причината е, че на детето му прилошало и искал да го настани отпред в рейса, за да не повърне.

Лекарят оказал първа помощ: Гледката беше шокираща, всички бяха в кръв

Гледката на деца, окървавени от главата до петите, е шокираща. Част от тях имаха само порезни рани по главата и затова имаше доста кръв. Това разказа в ефира на „Здравей, България” д-р Антон Елкин, съдов хирург, част от екипа на болница „Тракия” в Стара Загора. Докторът се озовал случайно на мястото на катастрофата. „Директно спрях и се включих да помагам. Първо, трябваше да преценим кой от ранените е сравнително стабилен, кой се нуждае от помощ”, разказа той.