0

Б ургаски бизнесмен ще лежи в затвора, заради укрити данъци в особено големи размери. Строителният предприемач с инициали С.Г. бе осъден ефективно на три години „лишаване от свобода“ от първоинстанционния съд. Той е обвинен в умишлено избягване на плащането на 136 164 лева данъчни задължения в периода от месец май 2016 г. до 15.08.2016 г.  

Според обвинителния акт на прокуратурата, престъплението е осъществено в съучастие с Г.К., спрямо когото е наложено условно наказание от три години „лишаване от свобода“, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от пет години. Престъпното деяние е квалифицирано по чл.255 от НК, като "С.Г. е имал ролята на извършител, а Г.К. е действал като помагач.

По време на разследването е установено, че в горепосочения времеви период С.Г. е бил едноличен собственик, който управлява и представлява търговско дружество, извършващо дейност в сферата на строителството. Въз основа на търговската си дейност дружеството е трябвало да изплати на държавата данъчни задължения в размер на 136 164 лева", коментираха от държавното обвинение. 

За да избегне плащането на дължимите данъци, С.Г. е договорил със съучастинка си Г.К., който осигурил данъчни фактури с невярно съдържание за осъществени сделки между дружеството, управлявано от С.Г. и други две търговски дружества, представлявани от Г.К. По този начин Г.К. подпомогнал С.Г. за осъществяване на престъплението, улеснявайки го да избегне плащането на данъчните задължения към държавата.

Присъдата на Окръжен съд - Бургас може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в града.