1

Н ад 100 000 лева са платили 14-те мигранти, за да бъдат транспортирани с линейка през територията на България към границата със Сърбия, разкриха разследващи пред „Телеграф“. Всеки от групата е заплатил за курса различна сума според възможностите си. Сумата варирала от 3500 до 4500 евро на човек. Това са признали нелегалните мигранти по време на разпитите.

Подробности за скандалния случай с реанимобила изплуваха по време на съдебното заседание в Средецкия районен съд, където се гледа мярката за неотклонение на шофьора. 31-годишният Християн Колев, който беше задържан за превозването на 14 мигранти в линейка, се е спазарил да получи 3000 лева в брой за "курса". Коридорът му на придвижване е бил предварително начертан и са му били дадени предварителни указания.

Такса

Според предварително организирания план мигрантите са качени в линейката в гориста местност на черен път в района на Малко Търново, близо до странджанското село Стоилово. Оттам са тръгнали към Бургас и по обиколни третокласни пътища в района на община Средец към Кабиле. Целта е била да избегнат КПП-тата и да се качат на магистрала „Тракия“, за да стигнат до столицата. "Таксата, която мигрантите посочват за трафика им, варира от 3500 до 4500 евро. Каналджията се е възползвал от правото си да не дава обяснения на този етап и засега не е изложил защитна теза", казаха от държавното обвинение.

Шофьорът е запазил мълчание и по време на гледането на мярката му за неотклонение в съда в Средец. Макар че Християн Колев не е осъждан, нито криминално проявен до момента, магистратите постановиха, че той ще остане за постоянно в ареста. Според прокуратурата престъплението се отличава с особена дързост, защото линейката е била специално закупена с единствената цел да се ползва за незаконен трафик на мигранти и да се заблуди полицията и избегнат проверките на КПП-та.

Указания

Според адвоката Красимир Кацарски, който защитава 31-годишния трафикант Християн Колев,  клиентът му е получавал от Турция указанията за транспорт на мигранти. Колев не е осъждан, а в столицата е работи като строителен работник по различни обекти. По време на ареста трафикантът е тестван за употреба на наркотични вещества, а резултатът е показал, че е дрогиран. Според резултата от полевия тест той е употребил амфетамин, преди да седне зад волана. Обвиняемият е дал кръв за анализ, като самият той отрича да е употребил наркотици. Колев настояваше пред съда, че направената проба на място не е точна. Според него тестът е дал неверен положителен резултат, който се дължал на други безобидни таблетки, които вземал и които не били наркотик. Защитникът му поиска налагането на по-лека мярка „домашен арест“, но районните магистрати в Средец не уважиха искането и в крайна сметка мъжът беше задържан под стража.

Схема

Новата схема за трафик на бежанци с линейка бе разбиха от бургаските криминалисти преди седмица. Оказа се, че каналът е пресечен още при първия курс. Реанимобилът, натъпкан с 14 нелегални бежанци, бе спипан рано сутринта на 2 декември в района на Средец, до село Дюлево. Трафикантът и мигрантите са били маскирани като лекари и пациенти, част от тях облечени в бели медицински престилки. С медицинската униформа шофьорът се представил за фелдшер, убеден, че линейката му гарантира непробиваемо алиби и "застраховка" срещу проверки по пътя.  Сред задържаните мигранти има сирийци, тунизийци и либийци. Линейката, която е частна собственост, е била оборудвана с всички изискуеми  реквизити за колите на спешна помощ, имала дори и сигнална синя лампа. Реанимобилът се движел по междуселски път близо до бургаското село Дюлево, през което минава едно от основните трасета на мигрантския трафик.

Реанимобилът спрян като рисков

Специализираният автомобил е бил спрян по метода "анализ на риска" след преценка за вероятност да се използва за престъпна дейност. "Имал е всички белези на линейка, а водачът му е бил облечен с бяла медицинска престилка. Целта е била да бъдат заблудени полицейските служители при осъществяване на проверка на превозното средство на пропускателните пунктове, разположени на територията на цялата област Бургас. Чуждите граждани е трябвало да бъдат превозени до София", съобщиха пред „Телеграф“ от държавното обвинение.

Водачът не е направил опит за бягство, нито е оказал съпротива. Напротив, подчинил се и спрял веднага, уверен, че при проверката ще може да заблуди жандармеристите, че транспортира болен. Номерът обаче не минал.

Разследващите са установили, че линейката е закупена преди броени дни, на 28 ноември тази година, а последният й собственик е търговско дружество, чийто собственик е обвиняемият.

Той е регистрирал фирмата дни преди сделката с реанимобила. Фирмата няма предметна дейност и не се занимава с медицински услуги. Автомобилът е закупен от автокъща в столицата. Целта явно е била да се използва специално за този вид престъпна дейност", обясни директорът на ОД на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.