0

С офийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 46-годишен мъж за изнудване, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. От 8 август до 20 септември т.г. обвиняемият е принудил друг мъж да поеме имуществено задължение и да му даде парична сума в размер на 20 хил. лева, като за целта пострадалият е бил заплашен с насилие. Обвиняемият е заплашвал мъжа, че „ще го вкара в инвалидна количка“, ако не му даде парите, казват от прокуратурата. 

По случая е образувано досъдебно производство. В хода на разследването е изяснена самоличността на извършителя – 46-годишен от Перник, криминално проявен. Служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са арестували мъжа на столично кръстовище, непосредствено след като е получил сумата от 11 800 лева, уточняват от МВР. Последвали са процесуално-следствени действия, при които паричната сума е иззета от управлявания от задържания автомобил, а при претърсвания на четири адреса са намерени и иззети веществени доказателства, съотносими към престъпната му дейност.

Перничанинът е привлечен в качеството на обвиняем. Мярката му за задържане до 72 часа впоследствие е потвърдена от съда и на обвиняемия е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

През юли столични полицаи задържаха 47-годишен мъж за изнудване, съобщиха тогава от МВР. Действия по разследването тогава са започнали във връзка със сигнал от столичанин, който се оплакал, че е изнудван да предаде на бегло познат мъж сумата от 10 хил. лева.