0

О бщо 11 акта по Закона за движение по пътищата са съставени в Бургас на водачи на четири леки автомобила и седем мотоциклета за първите две септемврийски седмици. Това съобщиха от областната дирекция на МВР в Бургас.

Ангажирани с ограничаване на завишените нива на шум от моторни превозни средства по основните пътни артерии са служителите от сектор "Пътна полиция" към МВР-Бургас.

При констатиране на въпросното нарушение се образуват и административно-наказателни производства, като се прилагат предвидените принудителни административни мерки, посочиха от полицията.

От началото на септември са съставени 11 акта и са започнали административно-наказателните процедури.

Проверките за неизправни шумозаглушители на моторни превозни средства или липса на такива продължават и към момента, а служителите на сектор "Пътна полиция" работят преимуществено в тъмната част на денонощието.

При установяване на технически неизправни моторни превозни средства с липсващи шумозаглушители на изпускателната уредба, се издават и връчват актове за установяване на административното нарушение и заповеди за временно спиране на движение, допълниха от полицията.

Полицейските служители осъществяват проверки и за изменения в конструкцията на моторните превозни средства, водещи до високи нива на шум - монтиране на специално шумоусилващи тръби, премахване на катализатора и шумозаглушителя.

Направените изменения водят не само до нетърпим шум, но и до замърсяване на околната среда, коментираха от полицейската дирекция в Бургас.

Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения, е глоба в размер до 200 лв. и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. На санкция подлежат и автомобили, които превишават нивото на шума поради техническа неизправност, съобщи БТА.

Контролът над моторните превозни средства, придвижващи се на територията на бургаска община, продължава да е засилен и с днешна дата, а служителите на сектор "Пътна полиция" ще бъдат безкомпромисни при констатиране на нарушения на Закона за движение по пътищата, заявиха от пресцентъра на бургаската полиция.

Омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев в сряда поиска по-високи глоби за мотористите по Закона за шума. Той посочи, че сигналите до него за шумни мотористи, които подлагат на тормоз гражданите през късните часове на денонощието, не са спирали през целия летен сезон.