0

Щ е се инкриминира изоставането на животни на улицата и наказанието за това ще бъде лишаване от свобода до две години и глоба в размер от 1000 до 5000 лева, а при повторение санкциите ще нарастват. Това обяви общинският съветник Анна Стойкова, след като градският парламент прие новата програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в града. 

Законопроекти

Общинският съветник каза, че в сряда депутатите от ГЕРБ-СДС са внесли няколко законопроекта, свързани с насилието. „Целта е да бъдат увеличени максималните наказания от 5 на 6 години и от 4 на 5“, посочи тя. Мерки се предприемат и срещу хората, които организират боеве с кучета. „Нашето искане е да може да се включват и СРС-та, защото това са престъпни групировки“, добави Стойкова. 

Програма

Новият документ разписва мерки, които са насочени към домашните кучета – тяхната регистрация, кастрация, информационни кампании. По отношение на бездомните, освен че продължава програмата „Кастрирай и върни“. По-голям контрол се залага също така върху развъждането и пазарите на кучета. 

Екоравновесие

Другото ново в програмата е общинското предприятие „Екоравновесие“ да започне да реагира на сигнали денонощно. Също така се иска увеличаване на броя на служителите, които се грижат за четириногите в приютите, както и на екипите, които извършват проверки по паркове и градини. На засилен контрол ще подлежат и домашните любимци.