0

В иновен за тежка катастрофа в центъра на Стара Загора  с един загинал и двама тежко ранени поданик на английската кралица Елизабет ІІ застава пред Темида на 28 февруари.  

Виновен за тежка катастрофа в центъра на Стара Загора  с един загинал и двама тежко ранени поданик на английската кралица Елизабет ІІ застава пред Темида на 28 февруари.  

Срещу 28 – годишния  студент по медицина в Тракийския университет  Ахмед Ариф е повдигнато обвинение за грубо нарушение за Закона за движение по пътищата, както и че е седнал зад волана на личното си БМВ под въздействие на наркотици и че е след инцидента е избягал от местопроизшествието.

Инцидентът стана късно вечерта на 3 октомври 2021 година на кръстовището на улиците „Генерал Столетов“ и „Цар Иван Шишман“, където лекият автомобил на британеца е предприел забранена маневра и в него фатално се удря мотоциклет Ямаха, каран от 42-годишния Георги Младенов. Мотоциклетистът почива на място, тежко ранени са чакащи зелен светофар на тротоара 16-годишно момиче и 53-годишен мъж. Виновният за трагедията Ариф изоставя колата си и прави опит да се укрие в мрака, той е задържан от група ученици, които сучайно разбират за случилото се. Затвор от 3 до 15 години очакват чужденеца при така повдигнатото му обвинение.Заседанието на 28 февруари е разпоредително, досъдебното производство бе приключено в двумесечен срок след образуването му. Трагичният инцидент с англичанина съвпадна с катастрофа  в Града на липите, при която млада жена загуби крак, а две нейни приятелки, разхождащи се по улица край голям магазин бяха ранени. Катастрофата стана около 23,20 часа на 1 октомври, зад волана на лекия автомобил БМВ 335 , за който има съмнения че е карал прекалено рисково  е бил 18-годишният ученик Никола  Михайлов. е взел книжката си едва преди три месеца, но вече имал две административни наказания за грубо неспазване на закона за движение по пътищата.

Двата инцидента станаха повод за вълна от гражданско напрежение в Стара Загора, стигна се почти до нахлуване в сградата на прокуратурата.За разлика от британеца, който е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ Михайлов е с домашен арест и поведението му следи с електронна гривна.