0

К абинет на малцинството, независимо в кой мандат, е ключ към нови избори. Това коментираха пред „Телеграф“ социологът Мира Радева и политологът Любомир Стефанов. 
Поводът е желанието на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) да реализират такъв тип управление с втория мандат, без в него да има министри от ГЕРБ-СДС, а от тях да търсят подкрепа само за политики. Според Мира Радевa с този ход ПП-ДБ ще повтори опита на „Има такъв народ“ от лятото на 2021 г.

Аргументът й  - това ще отнеме подкрепа за тях при следващ вот, особено при издънващ се бюджет и липсата на възможност за истински управленски решения. Радевa добави, че за съжаление дълго време не може да се намери алтернатива на управление на ГЕРБ. „Много отдавна трябваше да има някакво поделяне на властта“, каза тя. 

На свой ред Любомир Стефанов заяви, че дори и при кабинет на малцинството той трябва да получи достатъчно гласове за бюджет, за законодателната му рамка. Според него трябва се установи друг план на комуникация и двете формации да се споразумеят, но този път прозрачно. 

Заявка 

На този фон президентът Румен Радев даде заявка, че е готов да забави връчването на мандата. „Много е важно накъде ще тръгнат партиите. Иска ми се тяхната зрялост и отговорност да проличи още тези дни. Всеки ден е ценен“, посочи държавният глава. „Политическата ситуация е достатъчно сложна и изисква внимателен подход, диалогичност и разум от всички отговорни фактори в нея“, призова Радев. От ГЕРБ-СДС все още се надяват на компромис, а това си пролича от инициираната от тях лидерска среща с ПП-ДБ в парламента. Целта е да се намери консенсус преди връчването на първия мандат. В тази връзка шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изтъкна, че възможностите за съставяне на кабинет не са изчерпани. Тя обаче увери, че ако не се стигне до договорка за обща власт с равно участие, то разговорите са безсмислени. 

Посока

Относно лидерската среща според Мира Радева тя ще е без резултат. На друго мнение обаче е Любомир Стефанов, който поясни, че тази среща може да развърже много неща. Ще стане ясно дали от ПП-ДБ могат да си говорят с Бойко Борисов и какво произвежда този разговор. „Ако той ще бъде отново с квалификации, няма да се стигне доникъде.  Ако на срещата отидат политически лидери със съзнанието, че са избрани да управляват държава, а не да разиграват театър, шансовете стават много по-големи“, каза Стефанов. 

Колегата им Димитър Ганев коментира, че има ясни червени линии между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и ако има някаква възможност за правителство, то тя е с втория мандат. Затова и двете формации трябва да направят компромиси, уточни той пред БНР. От ПП-ДБ трябва да се съгласят в кабинета да няма политически фигури, а само експерти, които да са консултирани предварително с ГЕРБ-СДС. Той е на мнение, че ако местните избори бяха проведени сега през април с парламентарните, вече щяхме да имаме кабинет.