1

М исля, че е задължително ГЕРБ да сформира правителство, защото в противен случай ще се окаже, че през цялото време са правили една реторика, че знаят как да направят ред в хаоса и всички техни обещания, а не могат реално да носят политическата отговорност. Това заяви лидерът на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков пред БНТ. ПП ще е в позиция на конструктивна опозиция, каза още той.

"Няма да се коалираме с ГЕРБ и ДПС, ние сме последователни. Първата политическа сила носи голяма отговорност. Отказваме да преговаряме с ГЕРБ", каза той.

Според него от резултатите е видно, че ГЕРБ имат много голям избор. "Обявиха преди изборите, че ДПС е логичен коалиционен партньор. След ДПС имат най-различни възможности. Например със "златен пръст" от "Възраждане". ГЕРБ едно време бяха направили коалиция с "Атака", явно нямат проблем със силно националистични формации. При всички тези възможни комбинации би било безотговорно първата политическа сила да не сформира правителство, не е лесно, но това е отговорността да си победител", каза Петков.

По думите му ролята на конструктивна опозиция е важна с цел бдителност. "Всичко, което върви срещу модела нулева толерантност към корупцията, всичко, което е срещу пенсионерите да бъдат с ниски пенсии, а 6 фирми да получават пари - ще се борим, ще бъдем гласна опозиция", каза той.

Кирил Петков поясни, че няма идея какво точно представлява партията на Стефан Янев "Български възход". Няма ясна визия кой и как стои отзад и каква е крайната политика на партията.

Петков подчерта, че няма да се сливат парламентарни групи, например между ПП и "Демократична България"."Това не е резултатът, на който се надявахме. Ако ни сложите между дясно и ляво, ние сме точно център", каза още Кирил Петков.