0

Л едовете между ГЕРБ и ПП-ДБ изглежда започват да се топят, след като преговорите за кабинет бяха извадени от фризера.

Разговори между двете парламентарни сили се проведждат в кабинета на председателя на Народното събрание Росен Желязков. В срещата участват номинираният за премиер от ПП-ДБ Николай Денков и Мария Габриел, която беше кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС и за ротационен премиер с втория мандат.

Министри от ГЕРБ -като министри от ГЕРБ, в правителството няма да има, заяви Николай Денков пред журналисти в парламента. 

Преди това пред журналисти Габриел увери, че разговорите с ПП-ДБ продължават.

Двете политически сили обсъждат и персоналния състав на евентуален бъдещ Министерски съвет.

За състава на правителството и дали са съгласни с искането на ГЕРБ за експертен кабинет, смяна на формата, Николай Денков обясни, че тръгват от първоначалния проектосъстав.

На въпрос дали се обсъждат експерти, предложени от ГЕРБ, посочи, че приемат предложения за експерти отвсякъде. Въпросът е кои са най-добрите хора за позициите, подчерта  той. Кандидатът за министър-председател не отговори дали съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев ще отпадне като министър на финансите, за какъвто беше номиниран в първия вариант на проектокабинета "Денков".

Кандидатът за премиер разясни, че при преговорите в момента има два елемента – единият да бъде гарантирано, че няма да има проблеми с администрацията, за което се подготвял съответният документ, който да даде спокойствие на всички, по думите на Денков, които са се притеснили. И второто е персоналният състав.

Продължаваме да работим, има работа, дайте ни малко време, поиска Николай Денков. И добави, че температурата е нула и сто градуса. Ако нямаше конструктивизъм, нямаше да говорим три часа, посочи кандидатът за премиер.