0

П равя го с ясното съзнание, че още нямаме официален резултат, защото вчера ЦИК каза, че 100% са преборени протоколите, а вечерта се появиха още 11 секции. Аз не мога да разбера как се явяват нови от чужбина. Изборите минаха, благодаря на всички български граждани, които ни подкрепиха. Повишихме резултата си, победихме нашите основни опоненти. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на първия брифинг на партията след изборната победа.

Бойко Кичуков

Затова и в деня на изборите, считам, че бях искрен и сега съм още повече. Целта на едни избори е да се излъчи правителство. Единственото, което трябва да излъчи това НС е редовно правителство, каквато и да е цената за партиите, каза той.

По думите на Борисов нови избори означава риск за парламентарната демокрация. "Аз съм губил избори и знам колко е тежко, разбира се повече съм печелил, заяви още той.

Лидерът на ГЕРБ поздрави "Демократична България", "Възраждане" и ИТН за резултатите им.

Бойко Кичуков

"Обръщам се първи към лидерите на партиите. По време на кампания се чертаят разделителни линии, но след изборите, ако не стига на една партия да събере 121, видя се, че никой не ги събира, се правят коалиции. Нашите естествени партньори са партиите, които са в зоната на тези, които подкрепят Украйна, влизането ни в Шенген, които подкрепят процеса за Еврозоната. Сега можем спокойно да го направим. Ние ще поканим, което решение на Изпълнителната ни комисия, да поканим всички партии, които българският народ е изпратил в парламента.

Най-стабилно управление, ще е коалиция между големите партии. Не случайно дори г-н Петков казваше, че "втората партия, ако не подкрепи първата - народът ще я накаже", заяви Борисов.

Всички разговори за политики, минават само през редовно правителство. За политики ще говорим само с партиите, които решат да участват в редовно правителство, заяви категорично лидерът на ГЕРБ. Той се обърна към най-голямата партия. 

"Българите на тези избори казаха, че без ГЕРБ не може, но и без ПП и ДБ също не може. Личните ни чувства нямат никакво значение. В момента, в който президента Радев ни връчи мандата, ще поканим в парламента всички партии и тези, които искат да има редовно правителство и да спре инфлацията", допълни той.

Нормално е тези, които счупиха държавата и взимаха заеми, да участват в решаването на проблемите. Без редовно правителство, няма да има бюджет, каза Борисов. "Тези, които си правят тънките сметки, че ще останат няколко месеца и да хейтят тези, които вадят каруцата от калта, в която затънахме и да ни преписват коалиции, те обричат общините на гибел, защото не могат да си приемат бюджетите".

Нека си поставят условията и да ги обсъдим. Това се очаква от отговорните партии. Ние ще направим правителство, но виновните за нестабилността, ще са те, каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов предложи дори президентът Радев, ако иска да даде министри.  

Лидерът на ГЕРБ заяви категорично: "Без правителство, няма да се приемат нито реформи, нито бюджет. Ясно да го знаете! При правителство, ще се приемат всички реформи".

Бойко Борисов заяви, че ще бъде депутат и ще води лично преговорите.