0

Д ве години родителите на 12-те деца, които загинаха в река Лим, не са ходили на паметника им в Черна гора. Това разказа пред „Телеграф“ бащата на загиналия герой Юлиян – Георги Манзаров.

Синът на Георги е една от жертвите на трагедията от 4 април 2004 г. Той обаче бил най-големият сред учениците и единствен се гмуркал в ледените води, в опит да помогне на давещите се деца. Последният път обаче не излиза. Манзаров споделя, че заради пандемията от COVID той и останалите опечалени родители не са успели да отидат до лобното място на децата си. Тази година обаче те са решени да бъдат там и заедно с черногорците да направят помен за 18-годишнината от трагедията. „Сега ще го направим, който може ще дойде“, разказа Георги Манзаров.

Ангели

След ужасната трагедия на 4 април, родителите на загиналите деца учредиха фондация „Ангели от Лим“, чийто председател е именно Георги Манзаров. На мястото на катастрофата беше издигнат мемориал в памет на децата, който представлява пречупени ангелски криле.

Черногорската община Биело поле всяка година почита паметта на 12-те български деца. Тази седмица също председателят на общината, служители и местни хора са поднесли цветя на паметника на децата „12 рози без бодли“. Той бе издигнат със средства от местната общност на брега на Лим в града година след трагедията. След катастрофата край Лим Биело поле се побратимява със Свищов. Роднините на загиналите деца ходят там често и наричат местните хора свои най-близки приятели.

Помощ

Преди 18 години 34 ученици и 16 възрастни от Свищов се връщали от Дубровник. Към 22 ч. българско време на завой на планински път, близо до село Гостун, между градовете Биело поле в Черна гора и Приеполе в Сърбия, шофьорът губи контрол над автобуса. Той излиза от пътя и пада по стръмен склон в река Лим. По това време тя е придошла и е дълбока над 6 м. Местни хора от съседните селища пристигат на помощ в спасителната акция. Телата на 10 от загиналите деца са извадени от реката още на следващия ден, а на останалите две – след месец. Децата са на възраст между 11 и 18 г. Шофьорът Илия Измирлиев е осъден на 7 години затвор, които излежава. След като излиза на свобода, отново работи като шофьор. Издъхва внезапно от инфаркт година след като е пуснат на свобода през 2018 г., докато шофира бус край Смолян.