0

Д ори да не припомняме драстични случаи за умиращи по стълбите на болница или в линейки в търсене на място за прием, както и онзи случай във врачанската болница, когато жена издъхна пред невръстното си дете, докато медицинска сестра безучастно искаше данни от придружителя и си бъркаше кафето, опитът за измама на пациентка за извършване на ненужна операция ни идва малко в повече.

Дори да не припомняме драстични случаи за умиращи по стълбите на болница или в линейки в търсене на място за прием, както и онзи случай във врачанската болница, когато жена издъхна пред невръстното си дете, докато медицинска сестра безучастно искаше данни от придружителя и си бъркаше кафето, опитът за измама на пациентка за извършване на ненужна операция ни идва малко в повече.

Не за друго, а заради честотата на подобни прояви от страна на медици. Или казано ясно – не е само “чудо за три дни”, че да ги приемаме вече за единични случаи. Този път пациентката е извадила късмет, но и синът й е за похвала, че е реагирал бързо и с чевръста като за следовател опитност, макар сигурно да не е такъв. Но нека попитаме – трябва ли всеки един от нас да бъде така бдителен и да гледа с подозрение на всяко медицинско лице, независимо че се е клело в Хипократ. Не е ли обидно, а и срамно за лекарското съсловие, че си затваря очите за такава наглост... Със сигурност ще станем свидетели на поредната обстойна проверка от страна на ръководството на Министерството на здравеопазването. Половината работа вече е свършил синът на пациентката и колегите от Нова тв.

Вероятно ще има и наказания след разследване на вътрешния одит. Но това, което трябва да се направи, е друго – и не от хора на министерството: то е да се направи една мащабна проверка на пригодността на медиците ни за тази работа. И не само в държавните, но и в частните болници. Потъването на пари по скъпи клинични пътеки, както и комисионите от търговци на медицински консумативи, не са от вчера. Досега проверките се извършват на принципа “гарван гарвану око не вади”. Дори от лекарския съюз проявяват предпазливост и се намесват в случаи, когато и прокуратурата се е задействала. Тази практика и най-вече тези одити не са от полза нито за пациентите, нито за самите лекари. Не за друго, а защото и “на лъжите, краката са къси”, както е казал народът. И рано или късно става издънка. Промяната не може да дойде с подмяна, а още по-малко с хвърляне на прах в очите. Ако ще се реформира здравната система, то това трябва да стане решително и с подобаваща отговорност. А не само на думи. Безсмислено е да се наливат милиарди в нея и да ставаме свидетели на безчовечност и търгашество. Същевременно трябва високо да ценим истинските лекари, тези, които спасяват безкористно човешки животи. Нека не забравяме, че те не са никак малко. И всеки ден ставаме свидетели на чудесата на техния труд.