0

В ход е подготовката за тазгодишното провеждане на поклонническия път „Рилският чудотворец“. Инициативата е част от проявите за популяризиране на похода "Светият път", или българския Ел Камино. Той се провежда от 2010 г. насам по инициатива на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ с благословението на Софийската митрополия и съдействието на Столичната община. По утвърдената вече традиция пешеходният преход до Рилския манастир ще започне на 1 август от столичния храм „Света Софѝя“.

Маршрут

Поклонниците извървяват пътя, по който са пренесени мощите на св. Йоан Рилски от София до манастира през 1469 г. при връщането им от Търново в Рилския манастир.

Поклонническият път започва с ротондата „Св. Георги“, следва пътят към хижа „Планинарска песен“, хижа „Кумата“, Черни връх на Витоша, с. Ярлово, с. Белчин, с. Паничище, Рилските езера и през билото на планината - в Рилския манастир. Участниците преодоляват три планини - Витоша, Верила и Рила, отсядайки в две села по пътя си - Ярлово и Клисура. Поклонниците се посрещат гостоприемно от местното население и се настаняват при храмовете. Поклонническият път завършва в Рилския манастир с участие в празничната Света литургия за Преображение Господне на 6 август. И тази година организаторите са подготвили транспорт за по-тежките раници и багаж. Също така се изисква регистрация на участниците с цел по-добрата организация на пътуването.

Последователи

От 2019 г. подобна инициатива, озаглавена „Светият път“, стартира и във Велико Търново в чест на 550-годишнината от връщането на мощите на Свети Йоан Рилски от Търновград в Рилския манастир.

Тогава организаторите там си поставят още по-амбициозна задача: да извървят целия път от старата столица до Рилския манастир, следвайки пътя, по който са пренесени мощите на св. Йоан Рилски през 1469 г. Организаторите и на двете прояви ежегодно предупреждават, че от участниците се изисква не само голямо желание и благочестие, но и реална преценка за физическите им възможности и издръжливост. Голямата част от маршрута преминава далеч от населени места, през пресечени терени и по време на летните горещини.