0

Н яма по-напрегната физиономия тези дни от тази на червената дама Корнелия Нинова. Първа в политиката покрай преговорите за нов кабинет, тя е най-временното явление там, защото, какъвто и да е резултатът, проигра шансовете си. Или пък не? Времето ще покаже дали всички онези, които твърдят, че не иска да пусне кокала и е готова на всякакви компромиси, за да остане още малко във властта, са прави. Или червената лидерка отново ще топли сърцата на старите социалисти с козунаците, които върти по Великден и яйцата, с които не пропуска да се похвали. Няма Коледа, в която соцлидерката да не отправи мил семеен поздрав към гласоподавателите и симпатизантите на БСП. Най-често – в колосана престилка, без следи от брашно. Нинова се усмихва щастливо и доволно, сякаш тестото се е замесило само, с магия. И по същия начин меси сега преговорите за нов кабинет. Ако й се получи, ще бухне проектокабинета във фурната и ще натрие носовете на всички, които я критикуват.

Иначе в годините има много въпроси, които валят към Корнелия Нинова. Но тя продължава да се държи така, сякаш времето е хубаво, а небето – безоблачно. И отминава въпросите с усмивка. Особено когато са свързани с „Техноимпекс“. А един от въпросите, които най не обича е, защо синът й избра да учи в САЩ, а не в братска Русия. Ето това много хора не могат да й простят. Животът в Калифорния сигурно е по-приятен от този в България, където едва ли щеше да получава такава заплата, при все че от години го славят като гений.

Гордост

Младежът с нетипичното българско име Рафаел, е кръстен на свекъра Рафаил. И е най-истинското постижение на соцлидерката, произлязла от врачанското село Крушовица. Там не обичат много да говорят за нея, въпреки че на всички избори има поне един журналистически екип, решил да направи сензационен репортаж от там. Дори далечните й роднини в селото признават, че я виждат само на телевизионния екран. Но пък старите споменават с добро баща й Петър, който е отдавна покойник. А също и майката Маргарита. Били добро семейство, а Корнелия била кротко и будно дете, пълна отличничка. Точно такава – скромна и мила, е на детските снимки, които битуват в интернет пространството. Но това е минало. За което Корнелия Нинова си спомни, когато се качи победно на кон, както правела по улиците на Крушовица. Някои мъже просто не могат да преглътнат това, че соцдамата язди уверено. „Дамата с розата Корнелия Нинова се качи на онзи черен кон от една друга предизборна кампания и със страшна сила пое към залеза на политическата си кариера“, присмя й се Филип Станев от „Има такъв народ“, който остана в историята на парламента с едни скъсани дънки. А Корнелия Нинова още е там – с ярките си тоалети, с роклите на огромни цветя и с безупречната си прическа. Лицето й е напрегнато и не излъчва онази ведрост, с която умиляваше старите социалисти, но още има хора, готови да се кьоравят над панамата, за да я избродират на гоблен. Както и такива, които я милват с четка. На портретите, родени от всенародната социалистическа любов, която блика по съборите на столетницата, тя грее в носия. С китка, която някой смел юнак от политбюро на БСП може да грабне. И това е добрия сценарий. Защото има и такива юнаци, които искат да я катурнат от коня и да й вземат най-милото – партията, изпод носа. Но това не е лесна работа.

Винаги готова

Корнелия Нинова е винаги готова, както повеляваха старите лозунги, да даде оставка. И да си я върне обратно, защото народът я иска. Хайде, да не се изхвърляме толкова. Искат си я на „Позитано“. И Корнелия умело си играе на лидер, дори когато позицията на партията не е толкова твърда, колкото избирателите биха искали. Както беше в случая с изгонените руски дипломати. Как хубаво само го отигра – уж излизат от преговорите, пък после се връщат. Уж условията са повече, пък после се оказва, че било само едно – Кирил Петков да не е премиер. Сега ако се окаже, че от „Продължаваме промяната“ държат Асен Василев да е кандидата за премиер, на Корнелия Нинова отново ще й се налага да обяснява, че техните условия и искания са били удовлетворени. Както стана и с политическия кабинет, който уж всички искали. Е, не беше точно така, но от думите на Корнелия Нинова звучи хубаво. Музика за ушите. Като песента на Деян Икебаната за нея.

За разлика от сина си, Корнелия Нинова не е толкова добре с математиката и не успява да пресметне до какви електорални загуби би могла да доведе сегашната й позиция и опитите да задържи властта, каквото и да струва това. Но пък обучението й в Националната гимназия за древни езици и култура в София обяснява защо избра да е лидер именно на столетницата. Историята помни как на 8 май 2016 г. тя бе избрана за председател на БСП с 395 гласа срещу 349 гласа за дотогавашния председател Михаил Миков. И как сдъвка и изплю както Миков, така и Станишев. Горди времена бяха. Но лека-полека лидерката се освободи от всички, които й се противопоставяха в партията. И това продължава и до ден-днешен, защото традициите в БСП начело с Корнелия Нинова са точно това, което бяха.