0

П отомка на Вазовата героиня баба Илийца от врачанското село Челопек стана на 100 години. 
Тодорка Ангелова с радост и естествена гордост разказва за своята прапрабаба, за която си спомня от разказите на дядо й Дано - болното дете, с което тръгнала да премине Искъра.

„Моето детство премина в кошарата на дядо Дано. Той беше скромен и трудолюбив човек. Винаги ме защитаваше като ме наказваха, че бях много палава и все правех бели. Като тръгнах на училище, все ме питаше какво сме учили. Разказваше за баба Илийца с умиление, дори със сълзи, беше й признателен, че го е спасила от болестта. Била много честна, работлива и набожна“, спомня си столетницата.

Въпреки годините си, баба Тодорка не се чувства стара. Ходи на лозето си, защото не може да стои без работа. Казва, че животът й я е научил така – да не си губи времето, а да върши нещо. Все още е енергична, будна, любознателна.  Не отказва срещи с млади хора, които се интересуват от баба Илийца и Илиовския род.

На тържеството по повод юбилея столетницата бе поздравена от кмета на Враца Калин Каменов и жители на Челопек.
"Пожелаваме на баба Тодорка сили и бодър дух! Нека продължава да бъде опора на близките си и добрите й дела да бъдат продължени от нейните наследници! 
Честит празник!", написаха от община Враца.

Потомката на има две деца, трима внука и четирима правнука.