0

Н ай-благодатната среда в момента за сексуални киберпрестъпления е социалната мрежа „Тик Ток“, коментира пред ученици в Перник инспектор Емил Илиев от специализирания отдел „Киберпрестъпност“ към Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР.

По думите му престъпници примамват жертвите си, а след това ги прехвърлят за комуникация в друга среда, предава БТА. 

Има бум на сексуални посегателства в интернет, а подрастващите трябва да бъдат внимателни при предоставянето на лични данни, снимки, информация за личния си живот в създадените от тях профили, предупреди инспекторът. Той подчерта важността от превенция на всички форми на кибернасилие - изнудване, уронване на престиж, унижение и др., тъй като травмата за жертвите е голяма и труднопреодолима.

Киберпрестъпността, като съвременен проблем сред подрастващите, бе тема днес в Деня на отворените врати в Съдебната палата в Перник. Ученици направиха демонстрация на съдебен процес, свързан с отвличане чрез заплаха и блудство с непълнолетен.

Денят на отворените врати в Съдебната палата в Перник се прави за поредна година с цел популяризиране на ролята и прозрачността в дейността на съдебните институции.