0

М айка заведе дело за домашно насилие срещу баща, защото е ваксинирал детето им срещу Ковид-19, научи „Телеграф“. Оплакването на майката пред Софийския районен съд е, че бащата е извършил психическо и емоционално насилие върху сина им, като е предприел действия по поставяне на ваксината. В своя защита бащата твърди, че го е направил, за да опази здравето на детето.

От данните по делото става ясно, че това се е случило по време на пандемията в „Пирогов“.

Здраво

Бащата отишъл на 30 декември 2021 г. да му поставят втора игла и тогава склонил да бъде поставена ваксина и на сина му. Съдът е отчел, че според изискванията на здравните власти съгласието на един родител е напълно достатъчно, за да бъде ваксинирано дете, т.е. не се изисква съгласие и от другия родител. Освен това детето е било напълно здраво, не се е страхувало от ваксината, нямало е усложнения след това, дори е нямало температура, а и са му поставени всички задължителни ваксини по имунизационния календар.

Тревога

Майката незабавно е завела дело по Закона за защита от домашното насилие с твърдение, че бащата е извършил акт на психическо и емоционално насилие върху детето. И на бащата е било забранено да се доближава до детето по силата на Заповед за незабавна защита. От кориците на делото става ясно още, че тревожност, страх и притеснение у детето са настъпили не от ваксинирането, а от поведението на майката, след като то й е съобщило, че е ваксинирано. От решението на съда става ясно, че магистратите не установяват насилие да е извършено от бащата, а напротив – то е по-скоро от майката. Магистратите са категорични, че с поведението си майката е въздействала насилствено върху детето.