0

С уникалната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите” Бачковският манастир посреща своята 940-годишнина, като инициативата е на Историческия музей в Асеновград. До 30 юни жителите и гостите на града ще имат възможност чрез 24 пана да се запознаят с църквите и манастирите, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи, като текстовете са илюстрирани с фотоси, предоставени от игумените на Рилския, Бачковския, Троянския и Бигорския манастир.

Проект

Изложбата е дело на изследователи от Центъра за славяно-византийски проучвания „Професор Иван Дуйчев“ към СУ „Свети Климент Охридски“ с подкрепата на Държавен културен институт към МВнР. Асеновград не случайно е домакин на това събитие. От десетте представени чудотворни икони три са от този район. Освен „Света Богородица Влахерниотиса”, която се съхранява в Бачковския манастр, в изложбата са представени иконата на „Света Богородица Елеуса“ от храм „Света Богородица - Благовещение” в Асеновград и „Света Богородица-Златна ябълка“ от „Света Богородица - Успение ” в квартал Горни Воден. Изложбата е придружена с двуезичен каталог. Освен подробна информация за всички включени в паната икони и свети мощи, в него в исторически план се разглежда феноменът на божественото откровение в християнството - иконата.

Обител

Бачковският манастир, основан от великия доместик на Запада (командващия византийските войски в Европа) Григорий Бакуриани през 1083 г. се превръща в духовен център на Асеновград и неговия регион и като такъв е влияел на неговото социално-икономическо и културно развитие. Изгражданият през столетията архитектурен комплекс, стенописите, иконите, църковната утвар, богатата сбирка от ръкописи и старопечатни книги са резултат от взаимодействието на Бачковския манастир с културните и монашески центрове на Балканите и така той се превръща в крупен поклоннически център. Манастирът дължи тази своя слава най-вече на иконата „Света Богородица Влахерниотиса”. Както в миналото, така и сега хиляди вярващи идват тук от близо и далече, за да отправят към нея своите молби и надежди за чудотворна помощ и изцеление.