0

Д етска сцена ще има на тазгодишния София прайд. Това става ясно от обява за набиране на доброволци, пусната от организаторите в социалните мрежи, пише сайтът woman.bg. „Всяка година прайд се посещава от все повече семейства с деца. Този факт искрено ни радва, но и осъзнаваме, че малчуганите невинаги могат да прекарат няколко часа на концерта и след това да извървят шествието. Затова подготвяме за първи път детска сцена, на която родители ще могат да прекарат време с децата в забавления, куклен театър, фокуси и с помощта на професионални аниматори. Търсим енергичен човек с опит в организиране на събития и опит с деца“, се казва в съобщението.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sofia Pride (@sofiapridebg)

Тази година София прайд ще се проведе на 18 юни, като традиционно ще започне от Паметника на Съветската армия.

Организаторите

„Прайдът се обозначава като шествие за права, включващо хората от ЛГБТИ общността, но в събитието участват и техните близки и приятели, както и всички, споделящи убеждението, че хората имат равни права“, коментира Симеон Василев от организаторите на прайда.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sofia Pride (@sofiapridebg)

Той подчерта, че идеята не е да ангажират децата с идеите си, а да ги забавляват, докато трае събитието, защото започва в 14 часа, а реално свършва в 21 часа с края на концерта. За хлапетата ще има детска дискотека и други забавления, а сцената ще е встрани от мястото на събитието.

Закрила

„Апелирамe към организаторите на мероприятието и към всички останали участници в него, да съхраним децата, като не ги въвличаме в такива събития, които са относими към пълнолетни лица, достигнали своето развитие и посока на сексуална ориентация. В Закона за закрила на детето е посочено, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие.

От страна на ДАЗД е уведомен кметът на Столична община с цел да бъдат предприети действия за гарантиране правата на детето, във връзка със събитието”, коментираха за „Телеграф“ от Агенцията за закрила на детето.