0

Н ад 80 жени и деца са евакуирани от обградения коплекс „Азовстал“ в град Марупол. В събота беше съобщено, че 20 души са първите излезли от комплекса, откакто Владимир Путин разпореди той да бъде напълно изолиран.

За евакуацията е било постигнато споразумение между украинците и руснаците. Тя трябвало да стартира в събота сутринта.

"Чакахме за евакуационната колона от 6 сутринта. Пристигна чак в 18:25. Успяхме да преместим 20 цивилни през отломките. Това са жени и деца. Надяваме се, че ще бъдат изпратени в Запорожие, както се договорихме", заяви Святослав Паламар, заместник-командир на батальона Азов, цитиран от БГНЕС.

Русия обстрелва "Азовстал" всеки ден. Украинските войници казват, че дори при спиране на огъня евакуацията на цивилни е трудна. Смята се, че до 1000 жени и деца се крият в комплекса, някои от самото начало на войната.

"Вадим хората от развалините с въжета. Има стари хора, жени и деца. Надяваме се, че процеса на евакуация ще продължи и ще излязат всички цивилни. А за ранените войници - има хора, които се нуждаят от помощ. Не зная защо не ги пускат. Може да ги евакуират до териториите, контролирани от украинци. А изобщо не говорят за тях, не ги споменават", каза още Паламар.

Междувременно руски крилати ракети удариха летището в Одеса.

От днес руската рубла се въвежда като валута в Херсонска област. Това обявиха руските войници, окупирали районa в Южна Украйна. Не е ясно дали това е приложимо на практика, като местните хора казват, че единствените работещи банкомати са тези на украинските банки. Откакто Русия окупира Херсон, се направиха няколко опита да бъдат накарани местния парламент и кметство да гласуват проруски декларации и заповеди. По улиците често има протести срещу окупацията, а украински войски влизат в сражения с руснаците в предградията на града.

По-късно в неделя от руското военно министерство съобщиха официално, че евакуираните са предадени на ООН и Международния червен кръст.

"Осемдесет цивилни, включително жени и деца са спасени. Тези, които пожелаха да напуснат в посока районите, контролирани от киевския режим, бяха предадени на представители на ООН и МКЧК", се казва в съобщение на ведомството.