0

Т ърсенето и промиването на самородно злато се е превърнало в хоби и приятно развлечение за хората, обичащи отдиха сред природата. Къде в България можете да намерите този благороден метал и какъв металотърсач и друго оборудване ви е необходимо за това? Ето какво ни споделиха от Sellzone.bg

Как да намерите самородно злато?

За да откриете подходящи находища на самородно злато е необходимо да извършите определени стъпки. Старите търсачи на благородни метали дават съвети да опознаете предварително терена и да съберете информация за потенциалните области. Специалистите съветват, предварително да общувате с местните хора, живеещи по тези места. Намерете и проучете архивните документи, които ще ви дадат по-подробни данни относно характеристиките на съответните места и терени.

Важно е да знаете, че самородното злато тежи 19 пъти повече от водата, което предполага неговото утаяване по определени места. Сред тях, най-чести са завоите на водата от вътрешната страна и в цепките на скалите и камъните, намиращи се във водата. Търсенето може да става и в коренищата на дърветата и на местата, където реката се успокоява.

Откриване на самородно злато с металотърсач

Друг популярен вариант за откриване на скъпоценния метал е употребата на металотърсачи. Това са специални устройства, работещи на високи честоти в диапазона над 10-12 kHz. От обхвата на подобен показател зависи големината на откриваните златинки. Колкото е по-висок, толкова по-малки късове самородно злато ще можете да откривате. Препоръките са сондата да е малка, което позволява откриване между камъни и други предмети. Важно е да знаете, че не съществува металотърсач, който да открива благородния метал във вид на прах, а само на парченца с тегло 0,05 гр.

Сред основните видове, от да избирате, са професионалните модели или тези за аматьори и начинаещи. Съществуват още за употреба във водата (подводни) или за сушата. Ако смятате да търсите в реката, по-добре е да се насочите към първите. Ако сте начинаещ и искате да проучите начина за работа с металотърсача, не искате да правите първоначалното парично вложение, можете да вземете уред под наем, който е с нужните инструкции за работа.

Добър допълнителен инструмент, който се използва в комбинация с металотърсача, е пинпойнтерът. Това е малко устройство, чието предназначение е да ви улесни в точното локализиране на открития предмет. И двата прибора трябва да са предназначени за улавяне на подводни детайли, така че е важно да са водоустойчиви.

Дневно е препоръчително с металотърсач в ръката да се изминава поне 500 метра до 1 км. Така се извършва откриване по руслата и в близките до тях склонове. При подобен преход, внимавайте за наличие на цепки и джобове, където може да има отлагания на самородно злато и други метални елементи. При откриването им, изчистете всички процепи в легенчето, заедно с металните елементи, като сачми, пирони, желязо и т.н. Промийте и направете повторно търсене за наличие на златинки сред тях.

Необходимо оборудване

За да се увенчае търсенето на самородно злато с успех, освен подходящ металотърсач, ни е необходимо и допълнително оборудване. Сред него е наличието на сита за отделяне на камъните, специална помпичка, позволяваща засмукването на микроскопичните златинки, пинсети, бутилчица за малките златни парченца, улей, позволяващ промиване и други.

Различните видове лопати могат да са много удобни, ако се налага копаене в земята, при откриване на заровено самородно злато. Легенът позволява лесното и бързо промиване на откритите елементи и отделянето на излишните метални частици.

Наличието на допълнително гребло би ви улеснило в случай, че е се появи нужда от прочистване на коренища и изсъхнали дървета, шума, пръст или камъни на мястото на копаенето. Важно е още да вземете със себе си и дребни принадлежности, като фенерче, ръкавици, гумени ботуши

Къде на картата на България можете да откриете самородно злато? 

За да започнете търсене на самородно злато е необходимо да знаете, къде се намират местата за ситене в България. Това лесно се проверява, чрез специалната, постоянно актуализираща се, карта. Според нейните показания, находища на самородно злато в близост до столицата има в с.Горубляне, с.Пасарел, с.Кремиковци и много други. Доста златодайни се оказват Родопите и Стара планина. Река Арчар се счита за много златоносна или река Стакевска, която се намира на 15 км от Белоградчик.

Село Ружинци е друго място, където се счита, че в реката на определени места има много самородно злато. За целта се налага извършване на определени проби, показващи по-конкретните места за търсене.

Други места в България, където има големи находища, подходящи за откриване с металотърсач са В близост до Белоградчик и Монтана. Може да се провери десният бряг на р. Златица. Местата в страната ни са много и най-различни по цялата територия. Особено големи концентрации има в районите на Северозападна България.

Легално ли е ползването на металотърсач в България?

От гледна точка на законодателството в страната, то е изключително благосклонно към хората, практикуващи иманярство. Имате възможност да притежавате и използвате металотърсач, но има и някои съображения:

  • не можете да извършвате търсене на археологически обекти;
  • подобно оборудване не се използва в частни обекти, без предварително разрешение на собственика;
  • забранява се извършване на иманярска дейност на територии с паметници на културата;
  • не бива да използвате металдетектора, ако нямате документи за собствеността му или за неговата покупка;
  • при използването му, в себе си носете лични документи, с които да се идентифицирате пред властите, ако бъдете проверени.

Откъде да откриете професионални и мощни металотърсачи?

От Sellzone.bg съветват да се доверявате на специализираните онлайн търговски обекти, където още ще имате избор от множество реномирани марки в областта и ще получите изгодни предложения. Подобни търговци предоставят на клиентите си безплатна помощ от експерт при избора и дават различни съвети за употреба. Тези магазини правят добри промоции, което позволява извършване на по-изгодни покупки, предоставят гаранция за качество, а достъпните стоки са оригинални и много издръжливи.