0

Ч ерно море спечели 64-ото дерби със Спартак Вн в елита – 2:0, след голове на Мазир Сула от дузпа и Дуду. Двубоят се игра при страхотна атмосфера на „Коритото“, като на стадиона имаше над 8000 зрители. Това бе 24-а победа за „моряците“ над градския им съперник във висшия ни ешелон. 

Наставникът на домакините Кирякос Георгиу заложи на схема 3-5-1-1, като атаката водеше голмайсторът на Първа лига Ахмед Ахмедов. Проблемът за гръцкият специалист беше контузията на Па Конате преди мача, като вместо него започна Виктор Митев. 

Очакванията, че наставникът на Черно море Илиан Илиев ще заложи на Клаудиу Кешерю от първата минута, не се осъществиха и пред него беше избран Исмаил Иса. 

Мачът започна ударно, като в още в 6-ата минута при лошо изнасяне на топката Бауренски изрита здраво в наказателното поле Иса – Георги Кабаков не се поколеба да даде дузпа. Васил Панайотов взе топката и искаше да бие. В крайна сметка обаче Мазир Сула застана на бялата точка и не остави никакви шансове на Мартин Величков, който все пак хвана ъгъла – 1:0 за Черно море. 

В 17-ата минута Антонио Вутов изведе отлично Ахмед Ахмедов, който макар и притиснат от двама бранители, отправи изстрел, но неточен. В 25-ата минута Пламен Илиев направи страхотно спасяване. Кристиан Илич отправи истински снаряд, но опитният страж спаси майсторски. Васил Панайотов засече ниско центриране на близката греда от корнер на Сула, но Мартин Величков се справи. 

Черно море започна по-активно и втората част. Първо удар от далечна дистанция на Даниел Димов срещна тялото на Франьо Пърце, а в 48-ата минута Васил Панайотов засече ниско центриране на близката греда от корнер на Сула, но Мартин Величков бе на мястото си. Последва елегантно изпълнение с пета от въздуха на Исмаил Иса, но в аут. 

Черно море спечели битката за Варна
Спартак Варна Черно море Спартак Варна Черно море Спартак Варна Черно море
28

Логичното се случи в 58-ата минута, когато Дуду попадна в прегръдките на своите съотборници. Той получи страхотен пас с външен фалц от Едгар Пашеко и отблизо не остави никакви шансове на вратаря на Спартак Вн – 2:0 за „моряците“. 

След около час игра Илиан Илиев отиде при феновете на Спартак Вн и си говори нещо с тях, като дори се поздрави с един от тях. Малко след това агитката на „соколите“ започна да скандира „Оставка“, насочени към новия треньор Кирякос Георгиу. 

Домакините можеха да намалят в 74-ата минута, когато Ромейш Ивей на два пъти стреля мощно, но беше спрян от Пламен Илиев. За повече обаче те нямаха сили и преклониха глава пред големия си съперник. Нещо повече – Асен Дончев можеше да направи 3:0, но ударът му срещна гредата. 

Преди срещата няколко фена на Черно море пострадаха, като при опита си за влизане на стадиона бяха ударени с палки от органите на реда. За щастие не се стигна до нещо по-сериозно.