0

Ц СКА премаза с лекота Хебър в Пазарджик с 4:0. Така „червените“ заприсаха 11-и пореден успех като гост и отново са на точка зад Лудогорец кръг преди края на редовния сезон.

Два от головете бяха дело на Дюкенс Назон, един реализира Лазар Туфегджич, а от дузпа се разписа и Иван Турицов. 

И при трите попадения през първата част много слаби прояви имаше вратарят на домакините – Петър Дебърлиев.

Треньорът на домакините Любослав Пенев се изправи за шести път срещу родния си тим и за него мачът със сигурност бе по-специален, но и този път не успя да ги победи. Дори напротив – падна тежко. Той заложи на 6 чуждестранни футболисти и 5 българи. 

Иначе наставникът на „червените“ Саша Илич направи 5 промени в своя състав за разлика от дербито с Лудогорец, загубено с 0:1. Извън състава отново бе Брадли де Нойер, игралият слабо срещу „орлите“ Амос Юга бе получил почивка, а Браян Морено не бе в пълна кондиция. Както е известно, той излезе с травма от дербито с разградчани. Иначе наказани бяха Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо. Титулярни места получиха Мено Кох, Християн Петров, Станислав Шопов, Лазар Туфегджич и Маурисио Гарсес. 

ЦСКА се позабавлява с Хебър в Пазарджик
Хебър ЦСКА Хебър ЦСКА Хебър ЦСКА
36

Направи впечатление, че ЦСКА излезе с трима българи – Иван Турицов, Християн Петров и Станислав Шопов, а схемата на игра бе 3-4-3.

Първото по-добро положение се откри след едва 2 минути, но ударът на Дюкенс Назон бе блокиран. Силният начален натиск на гостите даде ефект след само 5 минути. Вратарят Петър Дебърлиев даде лош пас, той бе пресечен от Християн Петров, който по този начин изведе Дюкенс Назон сам срещу вратаря. Хаитянинът с лекота елиминира стража на Хебър и отбеляза първото си попадение от близо месец. За последно той бе вкарал на Славия на 9 април.

След едва 13 минути игра интригата в срещата приключи. Тибо Вион с дълъг пас намери Лазар Туфегджич, вратарят Петър Дебърлиев излезе неразчетено и за сърбина не бе проблем да удвои преднината на ЦСКА. След само 120 секунди Матай можеше с глава да вкара трето попадение, но този път Дебърлиев някак си спаси.

В 19-ата минута домакините за пръв път застрашиха Густаво Бусато. На добра позиция, макар и по диагонал, се озова Георги Търтов, но ударът му бе отразен от бразилския страж. В тази минута Юрген Матай получи жълт картон, който е девети за него. Това означава, че той ще пропусне два мача – с Ботев Вр в понеделник, както и първият двубой от плейофите. След това пред Арсенио Валпорт се откри добра възможност, но той буквално подари топката на Бусато.

В 28-ата минута ЦСКА поведе с 3:0. Отново гол реализира Дюкенс Назон. Той получи пас отдясно от Иван Турицов и стреля мощно, Петър Дебърлиев отново не се намеси добре и топката се озова в мрежата му. Малко по-късно Маурисио Гарсес се сблъска със своя капитан Юрген Матай. За щастие всичко с нидерландския футболист беше наред и той продължи своето участие. Дюкенс Назон бе близо до хеттрик в 43-ата минута. Той бе напълно непокрит и получи добър пас от Маурисио Гарсес, но би несериозно в аут.

В началото на втората част ЦСКА получи дузпа. След центриране от ъглов удар Георги Вълчев фаулира Юрген Матай и реферът Владимир Вълков посочи бялата точка. Зад топката застана Иван Турицов, който не сбърка – 4:0 за „червените“. Любопитно е, че дузпата не бе бита от Назон, който гонеше своя хеттрик.

След час игра Венсан Марсел можеше да вкара почетно попадение за Хебър, но ударът му бе спасен от Бусато.

В 63-ата минута резервата Бисмарк Чарлс можеше да сложи край на головата си суша, но Мартин Михайлов от Хебър изби току преди топката да влезе в мрежата. Ганаецът пропусна и в 70-ата минута. Друга резерва – Жираир Шагоян, пък бе спрян от Дебърлиев секунди по-късно.

В 77-ата минута в игра за ЦСКА се завърна Асен Дончев. Той не бе играл от 11 септември 2022 г., когато получи сериозна контузия срещу Славия (2:0) и в последствие бе опериран.

В самия край на двубоя Густаво Буставо получи жълт картон, който е пети за него от началото на сезона и той ще пропусне домакинството на Ботев Вр в понеделник. Само ще отбележим, че бразилецът бе декориран за бавене при резултат 4:0.