0

Ф ренска компания иска да участва в строителството на новия стадион „Българска армия“, пише днес в. „Мач Телеграф“. Фирмата е една от най-мощните в света в своята област и е участвала в част от изграждането на най-модерния в момент стадион в света – този на Тотнъм. 

Разговорите сега на съвсем ранен стадий и евентуалното влизане на французите ще стане ясно около лятото. Очаква се в следващите няколко месеца да бъде обявена обществена поръчка, в която компанията трябва да участва, както е по закон. Реконструкцията на стадиона се извършва от смесено дружество между ЦСКА и държавата, което прави обществените поръчки за по-скъпите дейности задължителни. Ако спечели поръчката, френската фирма ще влезе в строежа на „Българска армия“ след завършването на грубия строеж. Българските представители на фирмата вече са се запознали с пълната документация и в момента подготвят офертата, с която ще кандидатстват за участие. 

В същото време стана ясно, че е готова много малка част от проекта за новия стадион. „Мач Телеграф“ научи, че първото ниво на стадиона, под трибуните, ще бъде заето от два големи ресторанта, две огромни съблекални, плюс зала за загряване на отборите. Проектът засега не предвижда стадионът да е изцяло покрит с козирка, каквито бяха първоначалните планове. В четирите ъгъла са планирани четири открити изхода за зрителите. Очаква се окончателният проект да бъде готов също до лятото. Дали обаче той ще бъде приет, зависи от възможността ЦСКА да го финансира. 

В края на миналата година се появиха информации, че „червените“ трябва да извадят близо 100 милиона лева за реконструкцията. Според различни източници цената от 93 милиона лева ще бъде осигурена както от собственика на ЦСКА Гриша Ганчев и една от компаниите – спонсор на клуба, чрез отделен фонд. Той е налял до момента малко над 13 милиона лева в клуба от Борисовата градина. Не е ясно обаче дали тези пари ще се използват за строежа или вече са похарчени.