0

Л удогорец постигна 9-а поредна победа след завръщането на Ивайло Петев и продължава да държи върха в Първа лига. Той пое „орлите“, когато те бяха на 4 точки от ЦСКА, но към днешна дата нещата се обърнаха. Както е известно, доскорошният селекционер на Босна и Херцеговина вече счупи всички рекорди за най-силен дебют като треньор, но има едно нещо, което със сигурност не му се нрави и на него, макар и победите да следват една след друга.

Става дума за чисто игровия облик, пише в днешния си брой вестник "Мач Телеграф". Факт е, че със завръщането на Петев Лудогорец значително подобри своето представяне, но това, че настоящият треньор не е селектирал тези футболисти и по-важното – не е правил подготовка с тях, се вижда и от самолет. Защото когато градеше първия си Лудогорец, той го правеше с доста различен тип футболисти. Истински виртуози с топката и големи техничари като Марселиньо и Емил Гъргоров.

Докато в момента отборът е пълен с бързаци, като например Бърнард Текпетей. Просто при Анте Шимунджа стилът бе променен и Лудогорец трудно успяваше да надиграе категорично дори по-слаби съперници. Словенецът разчиташе на експлозивността и скоростта на своите футболисти, за да може отборът му да прави мълниеносни контраатаки. Докато Петев има съвсем различна философия. Той иска отборът му да играе доминиращ футбол, да притежава топката и да натиска почти през цялото време своя съперник.

Но! Има едно голямо „Но“. Настоящият треньор много добре осъзнава, че до края на сезона трябва да се оправя с тези футболисти, които са провели подготовка по съвсем различен начин от този, по който би направил Петев. И той прие да се върне в Разград в тежък момент, с всички тези условия на хоризонта – точков пасив, игрова криза, пандемия от контузии и т.н. И може да се каже, че работата му е почти безупречна – отборът е лидер и е на крачка от финал за Купата на България.

След поредния труден мач и пети обрат от 9 мача – този срещу Берое, Петев каза нещо, което ясно показва какво ще търси Лудогорец в оставащите 6 двубоя до края на сезона: „Трите точки са най-важни в този момент. Може от един тъч, от един корнер да победиш. Въпросът е да използваме всяка една ситуация, която имаме, за да отбележим гол“. Именно това ще е стратегията на разградчани до края – живи, умрели, с какъвто и да било футбол, да се печелят точки и да се трупа актив. Бъде ли свършена работата, разбирай бъди ли спечелена 12-ата титла, тогава ще се мисли за селекция, градеж на нов силен отбор и завръщане към романтичните времена.

До голяма степен неубедителното представяне в мачовете за първенството се дължи на огромното напрежение, което тегне над отбора, който по това време на годината е свикнал вече да има натрупан комфортен аванс.

Най-лесните мачове, чисто игрово, от всички след завръщането на Петев, бяха 8:1 над Ботев Вр и този с Черно море за Купата на България. Тогава той дори даде почивка на повечето си титуляри, но тъй като залогът е по-малък, а и има реванш в Разград, играчите не бяха обременени и доста лесно обърнаха варненци. Дори сякаш мачът на „Армията“ беше по-лесен психически за футболистите, отколкото тези с Берое, Локо Сф, Арда и т.н. Защото те са задължителни за печелене, докато и равният не беше лош резултат като гост на ЦСКА при оставащи 7 кръга до края на сезона. Победата дойде дюшеш.

Това трябва да очакваме от Лудогорец до края на сезона – търсене на победи на всяка цена, без фойерверки и без зрелища. Всеки двубой ще е труден, като за начало гостуването на препълнения стадион „Христо Ботев“ в неделя вечер.