0

П резидентът на БФC Георги Иванов беше специален гост на церемонията по награждаването на най-добрите млади футболисти в трите елитни групи. Гонзо заяви, че централата ще направи всичко възможно, за да подпомогне талантливите български играчи да стигнат върховете.

Той обяви, че очаква с нетърпение мачовете на националния отбор на България през юни като гост на Румъния и Словения и подчерта, че това са и последните проверки преди началото на Лигата на нациите.

“При всички положения днешните награди са нещо положително за момчетата и се надявам да ги мотивира. Все пак някои от тях получиха награди и това трябва да ги накара да държат тези резултати, които са постигнали. Другите, които не бяха наградени, ще имат амбицията и мотивацията да стигнат до награди. Но най-важното от всичко е това нещо, което правим, да показваме тези млади футболисти на нашата общественост, защото това е бъдещето на България. И след години това ще бъдат футболиститe, с които или ще се гордеем, или ще се срамуваме. Зависи как сме работили", каза Иванов.

Последва въпрос към президента на БФC дали в централата мислят за ограничителни или рестриктивни мерки за повече български футболисти в Първа лига. 

"Ние от две години и половина изключително много работим в детско-юношеския футбол. Аз съм го казвал и преди. Ако искаме да имаме добри играчи, трябва да наблегнем там, да обучим треньорите, защото те са много важни и не може да има добри футболисти, ако няма добри треньори. И да направим така, че да има условия за тези млади футболисти да растат. Амбицията ни е това да продължи в дългосрочен план. Но да се налагат правила, не е нужно в момента. Важното е да работим добре в детско-юношеския футбол и да правим играчи. Знаете, че в професионалния спорт конкуренцията е изключително свирепа. Но това, което виждаме в тези 15, 16, 17-годишни момчета, смятам след време България ще има много добри играчи", коментира Гонзо.

След това той говори за предстоящите мачове на националния отбор. На 4-и юни нашите гостуват на Румъния в Букурещ, а на 8-и юни – на Словения в Любляна.

"Ще се срещнем с два много сериозни противника, които знаете – играят на европейските финали. За нас е важно да видим до къде сме, да се подготвим за Лигата на нациите. Резултатите са важни винаги, когато националният отбор играе, дори и в контролни срещи. По отношение на клубния футбол се надявам всички отбори, които участват в европейските турнири, да стигнат до групови фази и да покажат най-доброто си лице. Все пак ние представяме България в Европа. За националния отбор се надявам да спечели Лигата на нациите и да положим една основа. Вече две години изграждаме отбор с млади футболисти и е крайно време да видим плодовете на този процес", допълни той и уточни, че до Нова година „лъвовете“ ще домакинстват в Пловдив.