0

Б ившият вратар на Ботев Пд и Лудогорец и носител на Купата на България с „жълто-черните“ Иван Чворович сподели очакванията си пред „Мач Телеграф“ преди финала между двата тима. Той коментира и промените в родния футбол.

- Какви са очакванията ти за финала на Купата на България между Ботев Пд и Лудогорец? Има ли фаворит в тази среща?

- Има фаворит и това определено е Лудогорец. По принцип това е финал, а в един мач може да стане абсолютно всичко. Ще има много привърженици на Ботев Пд, които ще ги подкрепят и ще им помогнат. Няма да е изненадващо, ако „жълто-черните“ триумфират с Купата! Ние през 2017-та година отново на стадион „Васил Левски“ успяхме да го направим и спечелихме. Зарадвахме верните фенове на Ботев Пд. 

- Правилно ли беше решението мачът да се проведе в София при положение, че Ботев Пд искаха да се проведе на Колежа? Очаква се да има доста повече фенове на „канарчетата“?

- Правилно е според мен. В крайна сметка си има правила и е редно те да се спазват. Решено е мачът да е в София и трябва да е на неутрален терен. Ако беше на Колежа, все едно Ботев са домакини. Така всичко ще бъде по правилата.

- Кое ще е ключовото, за да се спечели трофеят?

- Концентрацията ще е водеща. За мен в  Лудогорец може да има леко отпускане след като станаха шампиони. Може да не са концентрирани на 100%, защото за тях беше далеч по-важно да станат шампиони. Постигнаха основната си цел. През 2017-та година, когато бях част от Ботев Пд беше подобна ситуацията. Те бяха по-отпуснати и това беше от наша полза. Победихме ги, защото те чакаха само този финал и тренираха десетина дни. Нормално беше да бъдат отпуснати. Може и сега да е така. Ботев Пд попринцип имат силни играчи и имат един много добър треньор в лицето на Душан Керкез. Те се представят силно от момента, когато ги пое. В редиците им има доста млади футболисти. Всичко може да се случи в този мач.

- Текпетей няма да е на линия за Лудогорец, защото е наказан. Ще липсва ли на отбора?

- Те имат много голяма дълбочина в състава.  Не вярвам да се усети особено много неговата липса. 

- Ивелин Попов е най-опитният играч в редиците на Ботев Пд. Ще осигури ли нужното спокойствие на съотборниците си и ще бъде ли отново лидерът в „жълто-черно“?

- Той е лидер в последно време на отбора. След преминаването на Тодор Неделев в Лудогорец Ботев имаха нужда от такъв човек. Ще бъде интересно как ще излязат двата отбора. Ивелин Попов е силен футболист, но Ботев Пд имат нужда от още качествени играчи. Те разчитат много на таланти от чужбина с цел препродажба. Трябва да вземат трима или четирима класни. Този отбор с този стадион и тази публика заслужава всяка година да бъде в Топ 3. Ето, че Ивелин не играеше редовно в Левски и след като дойде в Ботев се превърна в лидер и неизменна част от титулярните 11.

- Ти си агент на Тодор Неделев. Как ще коментираш неговото представяне?

- Играе добре. Той има много големи качества. Надявам се да почне още повече шансове да получава и да показва познатото ниво. 

- Има ли интерес към него от някой клуб?

- За него винаги е имало интерес. Той си има договор с Лудогорец до 2026-та година. Ако има промени ще се разбере. Към днешна дата е играч на разградчани. 

- Като футболист често си имал конфликти  с агентите, а сега си част от тази общност. Променило ли се е мнението ти за хората с тази професия?

- Да, когато бях в началото на кариерата си, бях против тези агенти, но впоследствие разбрах, че има голяма полза от тях. За мен е изключително важно един млад футболист да има футболен агент. Това е само от плюс на даден играч. Не само, за да му намери отбор, а да го насочва кои неща са правилни. 

-  Като бивш национал на България, според теб Илиан Илиев ли е правилният селекционер?

- За мен няма по-правилен избор. Той точният човек за националния! В момента той е един от най-добрите треньори в страната. Има и някои други такива. Например Любо Пенев и Станимир Стоилов. Това са най-добрите треньори тук. Виждаме как играе и къде в класирането е Черно море под ръководството на Илиев. Има и много млади и кадърни треньори. Несъмнено такива са Станислав Генчев и Александър Тунчев например. Това е радващо. Виждам добро бъдеще за тях. 

ПЕТЪР-ДЕЛЯН ИВАНОВ