0

И лиан Илиев постигна доста исторически неща в Черно море през изминалия сезон. Всичко, което той направи на „Тича“ обаче нямаше да бъде възможно, ако ръководителите на „моряците“ не му бяха дали толкова продължителен кредит на доверие. Сегашният национален селекционер се завърна като треньор на варненския тим в началото на 2018 година. Или с други думи вече е начело на Черно море 6 години и половина без прекъсване. Преди началото на сезон 2023/24 той делеше четвъртото място във Вечната ранглиста на Първа лига по брой мачове на сред треньорите, заедно с Крум Милев, като двамата имаха по 411 двубоя. Сега вече е еднолично на трето място с 446, пише "Мач Телеграф".

Ако продължава по същия начин да се представя силно начело на варненци, вероятно ще ги води още дълго време. А ако довърши следващия сезон вече ще се изкачи на второ място за всички времена сред треньорите в елита. Това ще се случи дори Илиан Илиев да не финишира на „Тича“ предстоящия сезон. От втория в класацията Георги Василев го делят 24 мача. Гочето има точно 470 двубоя в елита начело на Етър, Спартак Пл, Левски, ЦСКА, Локомотив Сф, Нефтохимик и Черноморец. Засега номер 1 е Димитър Димитров-Херо, като поне още година и половина бургазлията няма как да бъде изместен от върха. Той има 491 мача в елита. В тях е водил Нефтохимик, Литекс, Левски, Велбъжд, Локомотив Пд, ПСФК Черноморец, Лудогорец, Берое и Спартак Вн.

Другото за отбелязване е, че Илиан Илиев е треньорът, запазил най-продължително време без прекъсване своя треньорски пост в елита през 21-и век. Както вече стана дума той води Черно море вече 6 години и половина или с други думи казано 186 поредни мача.

Не само през 21-и век, а и в цялата история на елитната ни дивизия е трудно да открием отбор, който в толкова много поредни години да не е сменял треньора си. Абсолютен рекордьор е Крум Милев, който води ЦСКА почти 15 години без прекъсване – от 1949-а до 1964. В този период печели 11 шампионски титли и 4 купи на страната. Три години по-малко пък начело на Ботев е Георги Генов – между 1953-а и 1965-а. В този период има и един сезон в „Б“ група. 

Специално в Черно море Илиан Илиев е на второ място по дължина на престоя. Легендарният Иван Моканов е цяло десетилетие начело на „моряците“ през 50-те години. Тогава той записва 349 мача само за варненския тим в елита, като именно с неговото име завършва челната десетка на вечната треньорска ранглиста в елита.
Нито един от двамата, които все още са пред Илиан Илиев по мачове в елита, не е успял да се задържи по-дълго време начело на даден тим в Първа лига.
Както Димитър Димитров-Херо, така и Георги Василев не са били 6 години и половина в един клуб. Гочето има 6 сезона в Етър между 1986/87 и 1991/92, в които стига до една титла и два пъти до бронзовите медали. Димитър Димитров пък бе в Нефтохимик от 1985-а до 1997-а, но не през целия период е бил старши-треньор на мъжкия тим.
Остава да видим докъде ще стигнат при подобряването на рекордите Илиан Илиев. Специално на треньорската му кариера, краят изглежда все не наближава, така че има шансове да стигне доста далеч. А специално по брой мачове в елита от първото място го дели около година и половина.

Треньорите с най-много мачове в елита

1 Димитър Димитров - 491

2 Георги Василев - 470

3 Илиан Илиев - 446

4 Крум Милев - 411

5 Георги Берков - 397

6 Данко Роев - 374

7 Анастас Ковачев - 366

8 Христо Младенов - 357

9 Иван Радоев - 353

10 Иван Моканов - 349

Още страхотни разработки - четете във вестник "Мач Телеграф"