0

Ц СКА поздрави феновете си по случай 75-ата годишнина от първата шампионска титла на България, спечелена от отбора. Това се случва на 9 септември 1948 г., когато „армейците“ побеждават Левски с 3:1 в мач-реванш и печелят първата от своите 31 шампионски титли в 75-годишната история на клуба.

Ето какво написаха „армейците“:

„Днес отбелязваме 75 г. от спечелването на първата ни шампионска титла. Събитие, което ще запомним като основополагащо за последвалата знаменита история на един легендарен клуб, превърнал се в еталон за величие.

На 09.09.1948 г., едва няколко месеца след създаването си, бойният тим на ЦСКА побеждава Левски с 3:1 в мач-реванш и си извоюва званието „Първенец!“. Спечелен с мъжество, отдаденост и здрава битка срещу отбор считан за абсолютен фаворит, трофеят поставя началото на славния „армейски“ път. 

Първият тим, съставен от млади момчета с горящи сърца, ще остане завинаги емблематичен. Личности като Стефан Божков, Нако Чакмаков (к), Манол Манолов – Симолията, Димитър Миланов-Пижо, Стефан Геренски, Борислав Футеков, Димитър Цветков, Никола Алексиев, Стойне Минев, Никола Божилов, Кирил Богданов издигат около ЦСКА ореола на величието, съпътствало клуба в годините напред.

На тази дата преди 75 г. става ясно, че сме Родени за величие!“.

По повод годишнината ЦСКА пусна в продажба втория модел от лимитираната серия от 11 различни монети, посветени на най-паметните моменти от историята на „армейския“ клуб.
Втората монета е посветена на първата шампионска титла на „червените“. Цената на монетата е 250 лв., като са налични само 75 броя от колекционерския артикул и всеки човек може да купи само по една монета.