0

Л евски записа първа загуба по време на подготвителния си лагер в Белек. 26-кратните шампиони отстъпиха с 0:1 на турския втородивизионен Генчлербирлиги. Единственото попадение реализира Илкер Каракас от дузпа. Преди това столичани направиха три равенства срещу Гурник Забже (1:1), Бохемианс (1:1) и Марибор (2:2). 

„Сините“ категорично надиграха съперника си през първото полувреме, но нямаха шанс да отбележат. В 26-ата минута Билал Бари отне топката от защитник на турците, след което напредна, влезе в пеналта и подаде на непокрития Димитър Костадинов. Офанзивният халф шутира от точката за изпълнение на дузпа, но право във вратаря. Атаката обаче продължи и Радослав Цонев намери Бари на втора греда, който прати топката в мрежата. Мароканецът обаче бе в положение на засада, маркирана от страничния съдия.

Малко след това Цунами и Уелтън размениха подавания отляво в наказателното поле, а последният стреля с глава, но над вратата. Последваха нови удари на Уелтън и Хосе Кордоба, които не намериха целта. В 38-ата минута Левски беше много близо до попадението. Радослав Цонев изпълни по отличен начин пряк свободен удар фронтално срещу вратата, но топката се отби в сглобката на гредите.

На почивката треньорът Станимир Стоилов не направи промени в своя състав. За сметка в тима на Генчлербирлиги бяха извършени доста смени. Въпреки това турският отбор доминираше и бе близо до откриването на резултата, но първо Николай Михайлов се намеси решително, а веднага след това Каракас не уцели опразнената врата. В 71-ата минута „червено-черните“ направиха хубава атака отляво, при която последва центриране, засечено от Каракас. Михайлов изби топката в гредата, но след това в опита да я улови фаулира Баран Башигит и съдията отсъди дузпа. Каракас бе точен от бялата точка. До края на мача тимът на Станимир Стоилов имаше добра възможност да изравни. Топката беше центрирана в наказателното поле от свободен удар, а Филип Кръстев стреля от воле право в ръцете на вратаря.

Срещата бе изгледана от новото попълнение на „сините“ Ноа Сонко Сундберг. Защитникът пропусна голяма част от подготовката на отбора, тъй като бе ангажиран с националния отбор на Гамбия за Купата на африканските нации. Очаква се неофициалният дебют на Сундберг да бъде в петъчната контрола срещу Динамо (Киев).

След мача треньорът на Левски призна, че футболистите му трябва да подобрят представянето си в атака.

„Полезна проверка срещу доста уверен отбор. Станаха хубави сблъсъци и физически, и тактически. Продължаваме да изпитваме затруднения в завършващата фаза, където трябва да сме по-уверени. Имаше ситуации, които трябваше да реализираме. Мисля, че във фаза защита стоим по-добре, отколкото във фаза атака. Трябва да подобрим увереността при контрола на топката. Това са проблеми, които се решават с добри игри и победи. Имаме нужните качества, с подобряването на увереността ще се вдигне класата. Добра проверка, но имаме проблеми в завършващата фаза. Това казах и на Наско Сираков“, сподели Стоилов.