0

Т ази седмица Лудогорец би трябвало да представи цели трима нови футболисти. Първият се очаква да бъде Квадво Дуа, пише днес в. „Мач Телеграф“. Той идва като голмайстор на един от традиционните клубове в Германия Нюрнберг, като през миналия сезон е реализирал 11 попадения във Втора Бундеслига. Че трансферът е въпрос на време, потвърди дори и спортният директор на Нюрнберг Дитер Хекинг.

Според германските медии сделката за 26-годишния таран, играл още в Йънг Бойс, Ксамакс, Винтертур, Сервет, Вил, Санкт Гален и за последно в Нюрнберг, ще излезе на Лудогорец 2,5 млн. евро.

Справка в статистиката на специализирания сайт Transfermarkt.de показва, че ако наистина родният шампион извади такива пари за бившия младежки национал на Швейцария, то той на момента ще се превърне в най-скъпият футболист в историята на шампионите. И най-скъпият изобщо купен от български отбор. За справка най-скъпото ново попълнение на ЦСКА – Матиас Фаетон, е оценен на 2 млн. евро.

Но да се върнем на разградчани. Ако действително Квадво Дуа бъде купен за 2,5 млн. евро, той ще изпревари с 300 000 евро Джонатан Кафу. Само ще отбележим, че бразилецът, направи знаменити мачове по пътя към групите на Шампионската лига през сезон 2016/17, а след това бе продаден за 7,5 млн. евро на Бордо. До преди месец този трансфер беше най-скъпият изходящ в историята на родния футбол, но той бе счупен от преминаването на Игор Тиаго в Брюж за 7,9 млн. евро.

Любопитно е, че второто и третото място в импровизираната класация на Transfermarkt.de са заети от българи. Антон Недялков, привлечен от Далас за 2 млн. евро, както и Кирил Десподов, купен за 1,7 млн. евро от Каляри.

Петицата допълват двама от сравнително новите играчи на „орлите“ - Густаво Нонато и Кайо Видал, които обаче все още не се оправдали своите високи цени, което не важи за Кафу, Недялков и Десподов.