0

П оредно признание получи Пламен Андреев от позиционираната в Швейцария Международната футболна обсерватория CIES. Както е известно, той бе обявен за номер 1 на поста си сред връстниците си. Сега обаче статистиците разшириха този кръг, пише днес в. „Мач Телеграф“.

Така разжалваният капитан на „сините“ се оказа лидер в класацията, в която бяха включени и батковци като Джандлуиджи Донарума и Гиорги Мамардашливи. Андреев обаче ги сложи в малкия си джоб. Той и тук е номер 1.

Родният страж събра най-голям коефициент от колегите си, за да оглави класацията на CIES, която се основава на участията през миналия сезон – 3,64. Следва Мартен Вандерворд от Генк с 3,31, а третата позиция е Анатолий Турбин от Шахтьор. И двамата обаче са по-възрастни от Андреев – на по 21 години.

Диего Коща (Порто) е четвърти, а Донарума (ПСЖ) – пети. Шестата и седмата позиции са за съответно Люка Шевалие (Лил) и Гиорги Мамардашвили (Валенсия).

И тук имаме повод за радост – осми е друг българин – Стефан Смъркалев. Макар и той да имаше епизодична роля в първия отбор на Ботев Пд. Стефан обаче бе неизменен номер 1 във втория тим на „канарчетата“.

Девети е Гавин Базуну от Саутхямптън, а Топ 10 завършва с Велко Ивич от Бачка Топола. През миналия сезон Андреев пази в общо 35 мача за своите 18 години.